Съветник поиска община Варна да спре разпродажбата на жилища

Варненският общински съветник Григор Григоров предлага радикално решение на въпроса с намаляващия жилищен фонд на общината. Според него продажбите на общински жилища трябва просто да бъде спряна завинаги, с промяна на съответната наредба.
Забраната няма да се прилага в тези случаи, за които вече има започната процедура, се уточнява в предложението на Григоров, който беше избран в съвета от листата на коалицията „Реформатори и патриоти“, но сега е представител на „Нова република“. Съветникът казва в мотивите за предложението си, че за около година броят на общинските жилища във Варна  е намалял със 109 и в момента е 1339. Освен това, общината в момента няма актуална стратегия за развитие на социалните дейности и услуги, където въпросът трябва да има принципно решение. Предишната такава стратегия е изтекла през 2015-а и по закон се изисква приемането на нова.
Григоров също така твърди, че повечето от жилищата са продадени на стойност 2-3 пъти по-ниска от реалната им пазарна цена. По тази причина, той иска за тези сделки, които вече са стартирали, да бъде направен специален оценителен доклад. Всички пари, които постъпят от довършените продажби пък, трябва да отидат във фонда за поддръжка на съществуващите и покупка на нови апартаменти. Целият текст на предложението е публикуват на сайта на община Варна.