Съветник от ГЕРБ предложи премахване на градски чешми

Председателят на общинската комисия „Опасване и възпроизводство на околната среда“ Станислав Иванов (ГЕРБ) предложи част от обществените чешми във Варна да бъдат премахнати. По негови думи, това е защото необходимостта от тях е отпаднала, а и защото водата от тях не е годна за пиене. Предупредителните табели, че хората не трябва да пият или да си наливат вода от тях, които са слагани преди, не работят, заяви Иванов. По тази причина той предлага чешмите да бъдат обявени за незаконно строителство и да се унищожат от районните кметства.

Общинският съветник направи предложението след като лично е взел проба от Царската чешма в квартал „Траката“. Анализът е показал завишено ниво на коли и на нитрати.

„Моля Ви, не давайте такива предложения без да прочетете закона за водите, за да не ставате смешни“, това каза в отговор съветникът от ЗНС „Ал. Стамболийски“ Христо Атанасов. Той заяви, че ако се дадат проби от жилищни сгради във Варна, ще се види трагична ситуация с качеството на водата.

Комисията се обедини около мнението, че не може обществените чешми да се унищожават с лека ръка. Съпартийката на Иванов от ГЕРБ Марица Гърдева също заяви, че това е недопустимо. „Чешма не се пипа. Народът ни е строил чешми с вграждане на сенки, с последните си пари… Чешма не се премахва!“, заяви тя.

Няколко пъти общината е разговаряла с РЗИ за състоянието на чешмите във Варна. Администрацията вече работи по регистрацията на тези обекти. Освен табели, от общината ограждат и с ленти чешмите, които са негодни за пиене. В близко бъдеще въпросът ще бъде решен, обещаха от кметската администрация.