Събарянето на стара къща предизвика бурна реакция

Събориха поредния архитектурен уникат във Варна, така известната Розова къща. Тази новина се превърна в основна тема за възмущение на варнеци в социалните мрежи миналата седмица. В крайна сметка, унищожаването на сградата предизвика гневна реакция и в представители на местната власт, включително и от страна лично на кмета Иван Портних. Само за няколко часа в почивен ден багер срина сградата на ул. „Цар Петър“ 4, алармира във Фейсбук Асен Генов от групата „Стара Варна“, като илюстрира със снимки поредната поразия в центъра на града. „Научих в понеделник, лично за мен това беше къщата фаворит с най-голяма романтика, с невероятен двор и красива роза на входа“, каза за „Труд“ главният архитект на града Виктор Бузев.
От общината няма издадено строително разрешително за вдигане на нов обект на нейно място, постъпило е само искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им, на което не е даден отговор. Миналата година разрушиха фасадата на къщата, като забиха едни стиропори и сега са решили да я съборят. Има багер, има свидетели, не могат да кажат, че сама е паднала. Но общината е с вързани ръце според закона, мога само да не съгласувам искането за отпадъците и камарата с боклуци да стои в двора, обясни още арх. Бузев, цитиран от Дарик.
Къщата е в списъка от 250 стари сгради във Варна, предложени общината за паметници на културата, за които се чака одобрението от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Не е изключено сега съдбата на Розовата къща да последват и други стари сгради, докато все още чакат ред за одобрение от НИНКН. В момента масово се рушат къщи уникати на ул. “Славянска“, на „Ив. Вазов“, и на други места в града, предупреди Християн Облаков, създател на сдружението „Стара Варна“. Розовата къща е строена през 80-те години на XIX в. и около нея е била първата българска махала във Варна отпреди Освобождението, посочи Облаков.

Кметът обеща забрана за събаряне на паметници на културата

Кметът Иван Портних ще подпише мораториум за забрана на събаряне на къщи паметници на културата. Това съобщи самият той във варненския ефир на Дарик. „Старите сгради паметници на културата с архитектурна и историческа стойност всеки ден изчезват, което е огромен проблем. Общината е безпомощна, тъй като режимът, който действа в момента, е уведомителен за подобни действия“, заяви Портних, визирайки събарянето на Розовата къща.
Подписването на мораториум за забрана е временна мярка, която няма да издържи в съда, призна кметът. Той призова Министерството на културата да вземе мерки за защита на старинните къщи.
„Не може общината да е положила всички усилия в продължение на цели две години, да е направила паспортизация по всички изисквания и в момента да няма щатен конструктор към Националния институт за паметници на културата, което да спира създаването на комисии и въвеждането на забрана за събаряне“, коментира Портних, който не скри, че във Варна има и други къщи, застрашени от събаряне.