Стягат Шкорпиловци за лято 2016

От началото на май работи новият Информационно-туристически център в Старо Оряхово, който обслужва цялата община Долни чифлик. Той ще представя офертите на хотелиери, ще дава информация за свободните места в Шкорпиловци, туристическите атракции и културни събития през новия сезон. На сайта на община Долни чифлик ще има и страница на Информационно-туристическия център.
Шкорпиловци – курортът с най-дългата плажна ивица (12 км) между морето планината – се стяга за предстоящия туристически сезон. Това стана ясно на проведената среща на кмета Красимира Анастасова, заместника й по хуманитарните дейности Ивайло Маринов с представители на туристическия бранш, полиция, пожарна и всички институции, отговорни за реда и сигурността на туристите през лятото. На 4 юни общинската администрация ще проведе с доброволци акция за почистване на двата плажа –„Шкорпиловци-север” и „Шкорпиловци-юг” като част от кампанията на бТВ „Да изчистим България заедно”. Двата плажа останаха без стопани, но отиват на втори търг с 30% по-ниска цена според уверенията на министъра на туризма Николина Ангелкова, припомни зам.-кметът Ивайло Маринов. „Шкорпиловци-централен” е даден на концесия за срок от 20 години на варненската фирма „Ескана“ АД.
Общината пое ангажимент пред бранша да постави информационни табели, кошчета за отпадъци, да се подобри осветлението в курорта и чистотата на алеите. Полиция и противопожарна служба готвят план за съвместни проверки за къмпингуването на определените за целта места.
Сезонът в Шкорпиловци е един от най-кратките – започва в началото на юли и свършва в края на август. Туристите са предимно българи, както и русначета, които идват на лагер в големите почивни бази в курорта.
Местата за настаняване са 55 с капацитет близо 2500 легла. Категоризираните заведения за хранене и развлечения са 43. През миналата година реализираните нощувки са 74 665, българите са били 11524, чужденците – 4225. Приходите от туристическия данък в местната хазна са 40 357 лева за 2015 г. при 30254 лв. за предходната.