Строителството на новия паркинг на Алея Първа върви с пълна пара

Веселин Златков

Изграждането на нов мащабен паркинг със стотици места, който да помогне трафикът на автомобили край плажа във Варна да намалее, е в ход. На терена под ската на Морската градина работят едновременно голям брой багери.
В момента основната дейност е изравняването на терена и разчистването на буйната растителност. Паралелно с това обаче се изграждат допълнителни инженерни съоръжения, които да помогнат за укрепването на терена. Правят се дълбоки шахти за подпочвените води, отведени при укрепването на ската, изграждат се и подпорни стени.

 
Идеята на „Холдинг Варна“ за този етап от проекта „Алея Първа“ е да бъдат осигурени близо 700 места за паркиране в основата на ската. Надеждата е, че така автомобилният поток ще се преориентира там и сегашната Крайбрежна алея ще остане свободна за пешеходци и велосипедисти.
За съжаление, не е ясно дали в някакъв момент ще има официална забрана или сериозно ограничение на придвижването на коли край пясъчната ивица. Това решение обаче зависи от институциите – община Варна, областния управител и Пътна полиция.
За момента строителните дейности не пречат директно на спортуващите и разхождащи се варненци край брега, ако не броим сериозния шум, който вдигат багерите. Лошата новина е, че изграждането на зоната за паркиране ще продължи цяло лято. Както личи и от информационната табела на обекта – срокът за приключване на дейностите е краят на август.
Междувременно, строителните дейности разкриха неподозирани възможности за авторите на графити. Те явно бързо са видели потенциална на бетонната укрепваща стена като „платно“ за своите произведения.