Строителна ограда вдигна жители на „Чайка“ на нов протест

Веселин Златков

Поставянето на нови строителни заграждения срещу блок 68 във варненския жк „Чайка” предизвика недоволство и спонтанен протест на граждани.  Причината е, че те смятат терена за зелена площ и са категорично против застрояването му. Огражденията са поставени във вторник преди обед, научи наш репортер от протестиращите. Следобед платната бяха съборени и намачкани. На наш въпрос кой ги е съборил, един от демонстрантите отговори с усмивка: „Недоволният от застрояването вятър!”


Други протестиращи обясниха, че на мястото, подготвяно за застрояване, има стари детски площадки, които обаче нарочно са оставени да пустеят от общината. „Сега общинарите наричат мястото змиярник и ни питат защо сме против облагородяването му”, коментира участничка в импровизираното събрание. Срещу застрояването на терена се водят дела от години, но съдът не признава жителите на съседните блокове за заинтересована страна, защото нямат граница с въпросния имот.


Около час след началото на протеста на мястото дойде полицейски екип, както и представител на фирмата, поставила по-рано оградата. Той показа и на органите на реда, и на недоволните граждани документите за оградата, като коментира, че е съборено съоръжение, което струва пари. Гражданите обаче преградиха мястото и не дадоха оградата да бъде възстановена. Така конфликтът, който далеч не е единственият по повод плановете за ново строителство в „Чайка”, остана да се решава през следващите дни.


Още в сряда участници в протеста срещу ограждането на терен в жк „Чайка“ във Варна дават показания в полицията. Те бяха разпитани за обстоятелствата, при които строителните табла  на обекта са били съборени. За изясняване на случая пред органите на реда застанаха и служители на строителната фирма, която започна ограждането на имота. Според жители на „Чайка“, ден след протеста оградата е била възстановена наполовина.
Представители на протестиращите съобщиха също, че са поискали среща с кмета на Варна Иван Портних. Тя не успяла да се проведе спешно, защото кметът отсъствал. „Надяваме се по-бързо да се срещнем с кмета и той да вземе позиция по случая“, коментираха жителите на жк „Чайка“.