Стотици мъдрости събират живота в новите „Афоризми за всеки“

Виолета Гурнакова
„Преди четяхме книги, сега има фейсбук“, „Законите не се изпълняват от тези, които ги пишат“, „Щастливите не обръщат внимание на завистниците“, Готов съм да бъда Бог, ако жена ми стане Богиня“.  С тези и още много подобни афоризми започва най-новата книга на писателя Георги Бербенков „Афоризми за всеки“. Тя е пълна със стотици остроумни прозрения, които авторът публикува от години в личния си фейсбук профил и намира огромен отзвук за тях в коментари на доволни последователи.
Почеркът му е известен със стил и остроумие за което всеки би си помислил: „Прав е, как се е сетил да го формулира така просто и то в рима!“ Обяснението, разбира се е в таланта на този род автори – да синтезират житейската мъдрост в по едно кратко и ударно изречение. И така – стотици хиляди пъти.
Георги Бербенков е български писател, роден на 17.05.1941г. в град Добрич, където живее до края на средното си образование. Висшето си завършва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ — Варна, и няколко години служи във Военноморския флот. Работил е като старши редактор в Държавно военно издателство — София. След пенсионирането си Бербенков издава хумористичния вестник „Маскарад“. Сега се занимава с издателска и редакторска дейност.
Бербенков има издадени десетки самостоятелни книги и участва в няколко сборника, сред които и седемте тома на „Законите на Мърфи в ефир“. Предимно пише афоризми, епиграми и анекдоти, но нерядко публикува фейлетони и разкази. Автор е на няколко хумористични книги, първите от които са илюстрирани от българския график и карикатурист Борис Димовски. Превеждан е на английски, полски, македонски, руски, сръбски и украински. Негови произведения често са публикувани в местния и централния печат, в периодични издания и литературни сборници, излъчвани са по Радио Варна и БНР, както и по БНТ. Години наред седмичникът „България“ от Чикаго (вестникът на българите в САЩ) е отделил 61-та си страница за афоризмите на Бербенков, а скоро го включи в редколегията си.
Книгата му с афоризми „Остроумия“ е пусната в САЩ като електронна и се разпространява в 50 държави.
В навечерието на 2013 г. Георги Бербенков стана носител на престижната награда МАСКА̀РИ – на българската общност в Лос Анджелис за принос към запазването, съхраняването и разпространението на българското културно наследство и обявен за почетен член на общността. До днес продължава да получава награди от Лос Анджелис за дейността си у нас и зад Океана. Почетен член е на българската общност там.