Стотици дойдоха да получат благодатния огън пред катедралата

 

Със звън на камбани и радостния поздрав „Христос Воскресе!“ вярващите християни във Варна посрещнаха Великден. По традиция, хората се събраха около храмовете в града.
Стотици бяха дошлите пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“, за да получат благодатния огън и да отнесат част от него в дома си.
Благодатният огън пристигна във Варна около час преди Възкресение Христово. В 23.45 започна пасхалното богослужение в Катедралния храм на морската столица „Свето Успение Богородично“.

 
За поредна година благодатният огън във Варна ще бъде взет от Румънската православна църква, заяви преди дни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщи Moreto.net. Огънят ще бъде донесен от Букурещ заради по-близкото разстояние, а не от София, където беше донесен от Старозагорскиятмитрополит Киприан. Избран беше този вариант, защото е по-бърз и по-удобен. Той ще позволи огънят да пристигне в нормалното уречено време, за да не се просрочва богослужението и да се започне в полунощ, обясни владиката.
За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.