Стефан Данаилов пожела на младите живот като неговия

 

Веселин Златков

Откровен, открит и много директен, без притеснения дори и от болезнените истини – такъв се показа пред репортерите във Варна великият български актьор Стефан Данаилов. Той дойде в морския град за представянето на автобиографичната си книга „Романът на моя живот“, което се състоя в началото на седмицата във ФКЦ.

„Няма как да не чувства галеник на съдбата, на 27 години бях един от най-известните хора в страната си“, коментира големият български артист. Той обаче добави, че напоследък се усеща, сякаш тя го изоставила. „Моето разклатено здраве съвсем се разклати“, призна колкото с досада, толкова и с болезнена ирония Ламбо. Той дори сподели, че си мечтаел да хапне агне на Гергьовден с варненските си приятели, които по думите му „не са много, но са много сериозни“. Организмът му обаче пак му погодил лош номер.

„Мечтая си аз, представям си как се пече – чудо-юдо, обаче внезапно получих такива киселини в корема, че най-накрая на Гергьовден можех да хапна само две препечени филийки хляб“, призна една от най-големите български звезди за всички времена.

Стефан Данаилов коментира, че пожелава на всеки актьор да има неговата кариера. „Някои колеги получиха признание, когато вече бяха възрастни. Моята кариера тръгна с бум и пожелавам това на всеки. Актьорската професия е древна, ние сме с проститутките… Това, което трябва, за да постигнеш успех в нея, е да обичаш това, което правиш. Освен да имат известен талант, разбира се, актьорите трябва да обичат професията си.

„Романът на моя живот“ е книга, в която разказите на Стефан Данаилов са записани от Георги Тошев. Кинозвездата призна, че първоначално открил важни моменти в текста, които липсват, но после се съгласил, че не може всяка подробност да влезе в изданието и затова трябва да се концентрира върху най-важното. „В мемоарната литература много се лъже, защото тя е шанс да уязвиш хора, които не харесваш. Аз обаче реших да разкажа почти само за себе си“, каза още проф. Стефан Данаилов.

Народният представител от групата на БСП малко изненадващо призна, че не смята пестеливостта и скромността за най-големите ценности. „Човек може с 2 и с 200, аз предпочитам с 200. Не вярвам в това, че творецът трябва да е гладен, за да се изострят сетивата“, коментира Ламбо, като добави, че в началото на кариерата си е работел постоянно, включително и по халтури, и дори като манекен за модни списания. Това станало с помощта на вече покойната му съпруга Мария.

„В списание „Лада“ тогава плащаха 4,50 лева за една снимка. Но с 4,50 лева с Мери можехме да отидем на ресторант, да си поръчаме гулаш или шницели със салатки и бяло винце „Димят“, да танцуваме, да се забавляваме и да оставим и бакшиш“, разказа Стефан Данаилов.

Той сподели също, че съпругата му се присънила наскоро и му казала в съня, че трябва да подари нещо. По тази причина копия от книгата му „Романът на моя живот“, чиято популярност вече отдавна надминава предварителните очаквания, са дарени на библиотеки и читалища.

Стефан Данаилов призна, че има особена връзка с Варна, защото е снимал в морския град страшно много филми, включително сцени от италианския сериал „Октопод“. Пак във Варна, като дете, той преживял случка с голям прилеп, който влетял в стаята му и го стреснал. След тази случка бъдещият актьор решил, че ще живее щастлив живот.

„Шегуваме се понякога, „ако можеше този или онзи хотел да разказва“. Хотелите във Варна и в курортите наистина много могат да разкажат за мен“, призна с усмивка Стефан Данаилов.