Стела Енева се отказва от спорта след Игрите в Рио

Гони два златни медала в Бразилия
След това се отдава на семейството

Изключително успешната състезателка по хвърляне на диск и тласкане на гюле за хора с увреждания Стела Енева смята да сложи точка на спортната  си кариера след параолимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. Варненката е категорична, че тогава ще е моментът, когато трябва да приключи.
„В Рио ще е последното ми състезание. Годините станаха доста и вече се уморих. А и мисля наистина вече за семейство. Искам да опитам и от другия начин на живот. Естествено, целта ми на Игрите ще бъдат златните медали в хвърлянето на диск и тласкането на гюле“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Стела Енева.
Параолимпийските игри ще се проведат от 7 до 17 септември догодина, а участници ще бъдат спортисти от над 180 държави. Варненката, която тогава ще бъде на 41 години, вижда като най-сериозни конкурентки в двете дисциплини четири състезателки. „Става дума за мексиканката Ортез Алехандро, германката Илке Велуда и алжирката Насима Сайфи. Има и една нигерийка, която се състезава само от олимпиада на олимпиада“, поясни Енева. Сайфи е настоящата параолимпийска шампионка на диск, като в Лондон през 2012 г. Стела остава втора. Там тя е вицешампионка и на гюле, а №1 е Ортез Алехандро. Само преди месец Енева взе частичен реванш от мексиканката, като я победи на световното първенство в Катар и стана №1 на планетата.
Варненката призна, че все повече спортистки се насочват към гюлето, тъй като след направени промени в правилника хвърлянето на диск е станала малко по-трудна дисциплина. „Направиха промени в правилата за хвърляне от столче – оставят те обездвижен и трябва да развиеш горната си част от торса. Това е хубаво, но пък не можеш да използваш краката си. А по големите книги пише, че хвърлячите хвърлят с краката си, а бегачите бягат с ръцете си. А ние само ползваме една ръка и част от торса си, което е много трудно. На гюлето пък залагаш на 90 процента сила и 10 процента техника. Конкуренцията ще е голяма, но пък хората имат респект и знаят кои са фаворитите“, призна Стела.
Лекоатлетката получи уверение, че община Варна ще й отпусне пари за предолимпийска подготовка. Такива обещания е са й дали и от Министерството на спорта.
Преди Игрите в Рио Енева ще участва на европейското първенство в Италия през юни, което ще използва само като контролно състезание. Тя вече си е извоювала олимпийските квоти за гюле и диск и може да си позволи да третира големите шампионати като вариант за подготовка.
Стела Енева е родена на 18 юли 1975 г. Като дете ампутират двата й крака под коленете заради вродени аномалии и сега е с протези. Спортистката има две висши образования – в специалност счетоводство и контрол в Икономическия университет във Варна (завършено през 1999 г.) и по лека атлетика, треньорски факултет в НСА (2004 г). Започва да се занимава със спорт през 2000 г., вдъхновена от златния медал на Иванка Колева на параолимпийските игри в Сидни през 2000 г.
„Знаех, че има някакъв спорт за хора с увреждания, но не до такава степен професионален. Мислех, че е само за здраве или нещо рехабилитационно. Тогава обаче установих, че е доста сериозно и на високо ниво. Запалих се и си казах, че и аз искам да пробвам, да видя какво е. Защото зная, че съм много силна в ръцете. Костваше ми почти три години да се науча да хвърлям диска“, споделя Стела. Първоначално тя се състезава в клас, в който е права, но там е необлагодетелствана. Установява това на параолимпиадата в Атина, където прави световен и олимпийски рекорд, но остава извън финала. Тогава тя решава да се състезава от седнало положение на столче. Определят я за клас F 58.
Кариерата на Стела е изпълнена с изключително много успехи. На европейското през 2005 г. печели сребро на диск и бронз на гюле. Година след това в Холандия става двойна световна шампионка. На олимпиадата в Пекин е сребърна на диск и четвърта на гюле. През 2010-а взима злато и сребро на световното в Нова Зеландия, след което на европейското в Холандия също е първа и втора. През 2012 г. Енева отново става двойна световна шампионка в Дубай, а на параолимпиадата в Лондон същата година е сребърна медалистка в двете си коронни дисциплини. Така тя е избрана за Спортист на Варна. През 2013 г. е втора на гюле на Мондиала в Лил, а миналата година стана двойна европейска шампионка в Уелс. Преди месец в Катар е първа на гюле и втора на диск.
Освен че популяризира по изключително успешен начин Варна и България в чужбина, Стела Енева помага много и на спортистите в нейното положение. Тя има собствена фитнес зала за хора с увреждания, която се намира в квартал „Възраждане“, под блок 65, и носи нейното име.