Статуя на футболната легенда Иван Моканов украси „Тича“

Поколения футболисти и фенове на Черно море присъстваха на откриването на паметника на легендарния играч и треньор на отбора Иван Моканов. Бронзовата статуя на Моканов в цял ръст е издигната близо до стадион „Тича“ и пред зала „Христо Борисов“ благодарение на усилията на д-р Огнян Калинов.

Както е известно, под ръководството на Иван Моканов „моряците“ завършват на трето и четвърто място в елита, съответно през 1953 и 1969 година.

Като футболист Моканов е шампион с Владислав през 1934 година и два пъти вицешампион през 1938 и 1939 година.

Легендите на Черно море Стоян Георгиев, Тодор Великов и Тошко Йорданов-Вятъра присъстваха на откриването на бронзовата статуя на Иван Моканов пред зала „Христо Борисов“.

Д-р Огнян Калинов, който е с основна заслуга за издигането на паметника в цял ръст на легендарния треньор на „моряците“, публикува снимка с тримата бивши играчи на отбора в личния си профил във фейсбук, под която написа: С трима възпитаници на Мокана. От дясно наляво. Стоян Георгиев – екзекутора на „Шефийлд Уенздей“ и „Дерби Каунти“, Тошко Йорданов – най-бързият футболист в „А“ РФГ за времето си и Тошко Великов – мотора на отбора при победата срещу „Аякс“ от 8.6.1966 г.