Старшата на „моряците” за първи път шампион на България

 

Под ръководството на Мартин Христов юношите старша възраст на Черно море станаха за първи път шампиони на България. Титлата бе спечелена след класическа победа с 3:0 над ЦСКА под Аспаруховия мост, като за успеха точни бяха Лъчезар Йорданов, Данаил Димов и Денислав Ангелов.

Шампионската купа е втора за детско-юношеската школа на Черно море, след като тя бе вдигната и от детския тим през 2013 година.

Иначе юношите старша възраст имат три втори места и две трети при 19-годишните. Със сребърни медали завършват родените през 1957 година таланти – през 1976-а, с треньор Иван Василев, набор 1980 – през 1999-а, с треньор Георги Попов, и набор 1994, с треньор Тодор Каменов, през сезон 2012/2013 г.

Бронзовите отличия са заслужили родените през 1995 година с наставник Станислав Стоянов (сезон 2013/2014) и през миналата кампания (родени 1999 г.) футболисти, с треньор Николай Кънчев.

След триумфа логично Мартин Христов засипа с похвали своите футболисти.

Ето какво заяви той за „Народно дело”:

 

„През цялото първенство нямаше мач, в който да сме били надиграни. На моменти в някои мачове може да сме изтървали контрола, но като цяло във времетраенето сме имали контрола върху играта във всеки един мач и сме били по-добри от съперниците, които бяха много силни.

Момчетата израснаха много през тази година, щастлив съм за тях, заслужено сме шампиони.

Те повярваха в това, което работим, в това, което искаме да правим. Всеки един даде това, което може, всеки един беше готов да помогне.

Има момчета, които се развиха по-добре, радвам се, че Виктор Попов показа добра игра, когато получи шанс в мъжете. Други също имат качества да играят футбол при батковците, но времето ще покаже колко са готови. Радвам са за тези, на които им се даде шанс в представителния тим. Надявам се да се справят и занапред, да продължват да тренират по този начин, и да са професионалисти.

Благодаря и на всички, на които ми помагаха. На шефовете на школата по спортно-техническата и административната част, защото винаги са ме подкрепяли за стадионите. Благодаря на колегата Иван Николов, на Страхил Байчев, който винаги се отзоваваше, когато Иван бе възпрепятстван.

Благодаря и на старши треньора на мъжете Илиан Илиев за добрия синхрон.

Благодаря и на феновете. След финала за Купата на БФС, който изгубихме с дузпи, те подкрепиха мощно момчетата и това ни помогна да спечелим след това важния мач за първенство в Благоевград и този във Варна, и да станем шампиони.”

26-те шампиони от Черно море

Вратари: Иван Дичевски, Ростислав Маринов, Галин Григоров

Защитници: Даниел Стоянов, Георги Топалов, Александър Георгиев, Дамян Дамянов, Мердин Адем, Мартин Дичев, Кристиан Парашкевов, Виктор Попов, Йордан Радев

Халфове: Петър Вуцов, Павел Георгиев, Христо Иванов, Александър Стефанов, Емре Тефък, Лъчезар Йорданов, Александър Александров

Нападатели: Велислав Василев, Данаил Димов, Иван Иванов, Тугай Неджет, Бальо Балев, Антоан Вълчев, Денислав Ангелов