Стари навици за пресичане водят нови опасности

 

 

Десетки коментари и стотици реакции предизвика снимка на пешеходка, пресичаща по най-опасния начин новия бул. „Васил Левски“ във Варна. Снимката беше публикувана в групата „Забелязано във Варна“ във Фейсбук.

„ХЕИ… При направената ѝ забележка от мен, че подлезът е на буквално 2 м зад нея, преди да тръгне да пресича, отговорът ѝ беше „Знам , ама!..“ И ѝ казах, че заради такива дето знаят ама“, после ние шофьорите го отнасяме… И ми се усмихна самодоволно и замина! Ревахте за подлези, направиха ви ги… Осветени, изчистени… И защо? За да пресичате отгоре мантинели и огради?“, това пише като коментар авторът на публикацията Димитър Димитров.

Повечето от коментарите подкрепят мнението, че подобни нарушения са много опасни. Доста от участниците в групата настояват пешеходците, които постъпват по този начин да се глобяват и недоволстват, че това става изключително рядко. Не липсват и откровено обидни квалификации за умственото състояние на пешеходци, които пресичат по този начин.

Изненадващо или не, не са никак малко обаче и тези, които защитават нарушителите на пътните правила, които постъпват така. Според тях подлезите във Варна са опасно място вечер, дори и когато са осветени. Коментира се също и това, че новият булевард изобщо не е съобразен с пешеходците. Някои изтъкват, че асансьорите на новите пасарелки така и не са пуснати, а това прави трудно използването им от много хора. Според защитниците на нарушителката, като цяло бул. „Левски“ е направен по-скоро като писта, по която колите летят със скорост далеч над разрешената в града, което също много рядко се санкционира.

 

Фото: Димитър Димитров