Срещата между ЕС и Турция в „Евксиноград“ е под въпрос

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще решат през март дали срещата, насрочена във Варна с турския президент Реджеп Ердоган, ще се състои. Следващото заседание на Европейския съвет е на 22-23 март, а срещата ЕС-Турция във Варна е предвидена за 26 март, съобщи DarikNews.bg.
Туск отбеляза, че при обсъждането на обстановката в Кипър европейските ръководители са изразили съпричастност с Никозия. Туск определи като закононарушение поведението на Турция, която пречи в кипърските териториални води да бъдат извършени проучвания за находища на газ.
Европейският съвет е подкрепил също Гърция по спорните въпроси с Анкара. Съветът призовава Турция да спазва международното право, защото делата й противоречат на добросъседството. Европейският съвет призовава Иран и Русия да престанат подкрепата за насилието на режима на Башар Асад в Сирия.


По въпросите на ЕС на вчерашната среща участниците са се обединили около нуждата от повишаване на разходите за борба с незаконната миграция, отбраната, сигурността, образованието. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер уточни, че 14-15 държави са изразили готовност да увеличат вноските си в общностния бюджет заради очаквания годишен недостиг от около 10 милиарда евро покрай напускането на Великобритания.
Юнкер посочи, че ако ЕС запази досегашните си разходи за сближаване и земеделие, останалите пера от бюджета трябва да бъдат съкратени почти наполовина. Не ми харесва, но трябва да има намаление в земеделската и кохезионната политика, заяви той.
Юнкер и Туск изразиха напълно противоположни оценки за издигането предварително на водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Според Юнкер, ако този подход се използва пак, както при неговия избор през 2014 г., това би било по-демократично. Туск е на мнение, че водещите кандидати не допринасят за демокрацията.
Европейският съвет е решил да не обещава подкрепа за водещ кандидат, след като преди месец Европейският парламент прие решение да не гласува за кандидат, който не е бил предварително известен.
Идеята за обединяване на постовете на председател на ЕК и на Европейския съвет вчера не е предизвикала интереса на европейските ръководители. Според Юнкер единен председател би отговарял на договора за ЕС. Той цитира договора, в който също пише, че броят на еврокомисарите трябва да бъде равен на броя на поне 2/3 от страните в ЕС.
Европейският съвет е подкрепил предложението на ЕП от догодина броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Великобритания. Туск определи британската преговорна позиция с ЕС, ако е цитирана правилно в медиите, като „илюзорна“.
Той изрази пълна увереност, че резултатът от преговорите с Лондон ще бъде оценен от ЕС обективно. Туск ще се срещне с британския министър-председател Тереза Мей на 1 март – ден преди тя да изложи в реч визията си за връзките между Великобритания и Европейския съюз след Брекзита.