Според шефа на ВиК: Поредно поскъпване на водата ще ни спаси от криза

На фона на страховете, които предизвикват кадрите с пресъхнали язовири, управителят на „ВиК“ инж. Валентин Вълканов се прояви като истински оптимист. Той е категоричен, че водна криза във Варна няма да има. През ноември той обясни пред „Труд“, че градът ще се спаси от безводието, защото източниците му са два – язовир „Камчия“ и Девненските извори. В добри години язовирът подавал 80% от нужните за морската столица количества. „Заради засушаването и липсата на алтернатива в Бургас, сега съотношението е почти поравно. От язовира вземаме 1050 литра в секунда“, каза Вълканов. Други 1000 л/сек идвали от Девня.

Най-големите карстови извори в България имат дебит да снабдят изцяло морската столица. В тях още от римско време извират 3000 л/сек.

„Водата е с перфектни качества, не се налага изграждането на пречиствателна станция, но проблемът е, че е по-скъпа“, призна Вълканов. Преди няколко месеца от ВиК-Варна изчислиха, че разликата в цената на водата от яз.“Камчия“ и изворите е 7-кратна. Затова има риск питейната течност да поскъпне над сегашните 3,21 лв. за кубик, ако подаваните количества от язовира секнат.

„За да не се случи този сценарий, Бургас трябва да се обезпечи с аварийно захранване от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, добави Вълканов.

Прогнозата за поскъпването на водата влезе в леко противоречие с това, което каза по-рано през ноември шефът на ВиК-Варна. То беше по повод обсъждането в общинския съвет на теглене на нови кредити, при това на сериозна стойност, което планира водното дружество.

Местното ВиК ще тегли кредити за близо 25 млн. евро за да осигури участието си в мащабен проект по европейската програма „Околна среда“ за изграждане на водна инфраструктура. По този повод съветът проведе извънредно онлайн заседание.

На практика за собственото участие на ВиК – Варна в мащабния проект на обща стойност над 138 млн. лева ще бъдат теглени три отделни кредита за около 22,4 млн. евро. Освен това водното дружество обаче е договорило и още един, за над 2 млн. евро, който е предвиден за рефинансиране на предишен кредит.

Проектът предвижда да бъдат реконструирани общо 22,49 км. магистрални и довеждащи водопроводи, като така трябва да се решат водните проблеми на вилните зони и курортните комплекски на изток от гр.Варна.

Предвидено е доизграждане на магистрални водопроводи Варна-Златни Пясъци и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. “Княз Борис I“, в с. Каменар, довършване на канализационна мрежа в СО “Изгрев“, „Кочмар“, „Сълзица“, „Пчелина“ и „Сотира“, бул. “Христо Смирненски“.

Ще бъдат финансиране още и реконструкция на канализационни клонове по бул.“Вл. Варненчик“, а също и доизграждането на канализационна мрежа в СО: „Бриз“, „Свети Никола“, “Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“. Друга част от парите ще отидат за реконструкция на участъци от деривация Китка-Варна и на магистрален водопровод Девня-Варна.

Мащабният проект за подмяна и за доизграждане на ВиК инфраструктура във Варна няма да доведе до увеличаване на цената на водата, заяви Валентин Вълканов пред съветниците. Той обаче не коментира възможността поскъпването да дойде по друга причина, а именно – вземането на повече вода от Девненските извори.

В дебата със съветниците, част от които не посрещнаха радушно идеята за теглени на кредити, Вълканов подчерта, че това може да се случи и без решение на варненския общински съвет дружеството може да тегли кредита, тъй като държавата притежава 51% от собствеността му. Шефът на ВиК сподели, че е разочарован от общинските съветници, които сякаш не искат да има такъв проект. Вълканов уточни също, че дългът в крайна сметка не се поема от община Варна, а от водното дружество.

Решението, което трябваше да вземе съвета, е да упълномощи своя представител във ВиК – Варна как да гласува на общото събрание на фирмата. С 28 гласа „за“, 0 „против“ и 19 „въздържал се“, местният парламент реши да подкрепи тегленото на кредитите.