Спомен за Владо: Изложба показа най-доброто от майстора на комикса и илюстрацията

 

В Археологически музей – Варна, беше открита изложбата „СПОМЕН ЗА ВЛАДО“ по повод 50 години от рождението на художника Владимир Петров Димитров (1967-2013). В изложбата са подбрани и представени най-ярките произведения на художника, създадени през неговия творчески път. На откриването залата на експозицията се изпълни с хора от всички възрасти, дошли да видят необикновения и завладяващ свят на Владо Димитров, оставил своята светла диря в историята и на „Народно дело“.


Роден на 15.07.1967 г. във Варна. Завършва ТДВА – гр. Варна, специалност „Вътрешна архитектура”. Работи в областта на илюстрацията, комиксите и историческите възстановки.
Владимир Петров Димитров е художник на издателство „Славена“ – Варна, в продължение на 25 години. Създава голям брой детски илюстровани книжки, пъзели, кубчета и др.
Автор е на поредица исторически възстановки на археологически обекти. Сред тях се открояват архитектурните реконструкции на Античните римски терми във Варна, и средновековните градове Преслав, Червен, Търново и Видин.


Автор и художник на комикса „Демони”, публикуван в списание „Варна” – 1993 г. Художник на комиксовия роман „Ордата на Варга” – 1994 г., комикс серии „Битката при Варна” и „Отряд 21”, публикувани във вестник „Комикс” – 1999 г.
От 2003 до 2005 г. работи с немски комикс издателства. Художник на серията „Партньори” и „Гунар от клана на вълка” на издателство ИЕКК – България. Автор на исторически комикс романи „В дните на кан Крум“, „Калоян”, „Ивайло” и „Защитникът”.
От 2007 г. публикува във вестник „Народно дело” серия от скеч комикси под общото заглавие „ШУТ“. От 2009 г. започва историческо фентъзи, посветено на историята на България. Това е най-дългата серия комикси, публикувани в България в цели 187 епизода.
Художникът сътрудничи с издателство „Световна библиотека“ – София, за което рисува голям брой илюстрации за детски енциклопедии. Илюстрира и детски книжки.