Спешно премахване на коледната украса предизвика спорове

Заради вандалски прояви, осъществени срещу част от украшенията на площад “Независимост” във Варна, демонтирането на украсата там, започна още 3 януари 2023 година.  По традиция тя трябваше да остане до Йордановден, но поради хулигански прояви върху част от приказните фигури, под и осветление, прибирането запомчна по-рано, съобщиха от дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустройство” към Община Варна.

Махането на празничните фигури предизвика разочарование, особено сред децата, които естествено се радват най-много на светещите орнаменти. Обяснението от общината обаче не беше прието еднозначно. Мнозина коментираха, че образно казано градската управа си измива ръцете с твърденията за вандализъм, а причината за пораженията е съвсем друга.

Истинската причина за спешния демонтаж е , че плоскостите, с които е покрит фонтана, са изгнили, защото се използват години наред и не са сменяни. Това твърди инж. Ивайло Добрев, който е известен с активната си позиция по инфраструктурните проблеми в града.

Той се свърза специално с редакцията ни, за да заяви, че варненци не са виновни за това, че украсата се маха принудително. По негови думи, фирмата, която се грижи за покриването на фонтана, от 7 години ползва един и същи влагозащитен шперплат от топола. Той показа и снимки, на които се виждат дупките в шперплата, в които е голям късмет, че не е пропаднало някое дете.

Инж. Добрев твърди, че фирмата, която е отговорна за покриването на фонтана, има договор с общината за 3 млн. лева, но не уточни за какъв срок. Не е ясно обаче има ли изискване за смяната на шперплата и на колко време.