Специалисти подозират нарушения при санирането на блоковете

Веселин Златков

Общо 26 са блоковете във Варна, които ще бъдат безплатно санирани от държавата, този факт е известен от месеци. За всеки блок е определена отделна фирма изпълнител, това също се знае. Два месеца след съобщението от местната и държавната власт, че договорите са сключени, на някои места работата е започнала, на други – не. Защо е така? Това не се знае със сигурност. Колкото повече обаче се навлиза в реализацията на проектите за саниране, толкова повече въпроси буди тя в професионалистите – строители, архитекти и инженери във Варна. Някои от тях твърдят, че цялостното обновяване на старите блокове е започнало с доста нарушения, а други направо го наричат незаконно.

5-sanirane-2
За да стане по-ясно за какво става въпрос, ще ползваме един пример – блок в Цветния квартал. Както се вижда отдалеч, в момента той е опасан от скеле от две страни, пространството около него прилича на строителна площадка. За да е строителна площадка според изискванията на закона, липсва един важен елемент: информационната табела. На нея трябва да пише кога е открит обектът, номер на строително разрешение, възложител, изпълнител…

5-sanirane-1
Тук идва най-интересното. Специалисти споделиха, че санираните в момента блокове нямат и не могат да имат такива табели просто защото общината не им е издала разрешения за строеж!
Логичен е въпросът, как фирмите са започнали работа тогава? На него не можем да отговорим. Със сигурност можем да кажем друго – на сайта на дирекция АГУП (Архитектура, благоустройство и устройствено планиране), където се публикуват издадените от общината строителни разрешения, не открихме подобен документ за въпросния блок в Цветния квартал.
По информация на „Народно дело Седмицата“, ситуацията със санирането на блоковете във Варна без официално разрешение вече е попаднало в полезрението на РДНСК. Дали е започнала проверка и има ли резултати от нея, засега не се знае.
Специалисти от строителния бранш обаче намират начина, по който започва изпълнението на  държавната програма за санирането, за скандален. Според тях, на обектите се виждат очевидни пропуски, за които биха били наложени солени санкции, ако бяха частни. Според тях, кампанията по обновяването на блоковете протича при занижено ниво на контрол и спазване на законите.