Спасители искат над 1500 лева заплата

И тази година намирането на спасители за 23-те варненски плажа, останали без наематели, може да се окаже трудна задача. Областната управа ще заяви около 400 000 лева за обезпечаването на охраната и почистването. И този сезон обаче, ще има проблем с намирането на работна ръка. Дори месечна заплата от 1500 лева вече не може да привлече достатъчно кандидати, коментира областният управител Стоян Пасев пред Moreto.net.
Той даде за пример плажа на Паша дере, където отново няма да има спасители заради липсата на път, който прави дори достъпа на линейки невъзможен. По информация на Стоян Пасев, всеки месец във Варна средно по 30 човека вадят сертификати за морски спасители. Голяма част от тях обаче отиват да работят в чужбина, където явно условията са по-добри.
Според него, една от причините да няма достатъчно наематели и концесионери е, че още не е влязъл в сила новият Закон за Черноморското крайбрежие. Тази година изтичат концесиите на много от атрактивните плажове във Варна и областта и за тях има доста кандидати. Става въпрос за Крайбрежната алея, „Слънчев ден“ и Св. св. Константин и Елена. Но други – като Камчия и Шкорпиловци, остават скъпи и непривлекателни за бизнеса. Причините са две – наемите са скъпи и инвестицията е нерентабилна, а няма добра инфраструктура. Затова дори и наполовина, цената от 250 000 лева за плажа на „Камчия“ идва висока.
Според областния управител по-удачен вариант за отдаване на такива плажни ивици е цените да се формират не на квадратен метър, а на базата на инвестиционно предложение в зависимост от категорията. Не можем да сравняваме Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг с Шкорпиловци, категоричен бе Пасев.