Спартак 1918 ще получи пари от УЕФА

Футболният Спартак 1918 ще получи около 12 000 лева от УЕФА, научи „Народно дело Седмицата”. Това стана ясно, след като шефът на ЗС на БФС (Варна) Георги Мирчев съобщи, че от началото на 2018 година всички отбори от трета лига в България ще вземат еднократно всяка година по 10 000 – 12 000 лева. Сумата ще е част от заработените пари от българските клубове в европейските турнири.
„Това бе една наша стара идея и се радвам, че се реализира. Постигнато е съгласие част от приходите на нашите отбори в евротурнирите да се дават и на клубовете в трета лига. Редът е следният – парите от УЕФА идват в Професионалната лига. Част от тях се прехвърлят на Аматьорската лига и тя ги разпределя по равно за всеки третодивизионен клуб у нас. Това прави по 10 000 – 12 000 веднъж в годината. Подобни средства ще са от полза за клубове със 60 000-70 0000 лева бюджет”, заяви за „Народно дело Седмицата” Мирчев. Последният изрази също задоволство от новия формат, по който се провежда първенството в Трета лига – Североизточна група.
„Аз не съм притеснен, че в нашата група са най-малко отбори – 11. Напротив, доволен съм, че сега има повече равностойни тимове и повече равностойни мачове. Освен това никой не се отказва по време на сезона, както ставаше преди. Този формат е удачен и се надявам нашата група наистина да се окаже така желаното предмостие между детско-юношеския и мъжкия футбол. Защото, когато един талант излезе от юношите и не може да влезе при мъжете на своя клуб, той отива най-често в третия ешелон. И там, ако участва редовно в мачове под напрежение, получава шанс да развива качествата си и един ден да играе професионален футбол”, допълни Мирчев.
Той изрази задоволство, че на Североизток в Балчик се придържат към футболния модел, но и съжаление, че утвърдени футболни центрове, като Шумен и Силистра, не функционират.
„В Балчик показаха как трябва да се прави футбол във „В” група. Направиха си базата, инвестираха в свои кадри и обиграха за две-три години отбор, който влезе подготвен във Втора лига и неслучайно е и фактор в нея. На другия полюс обаче са Шумен, където са се играли и евромачове, и Силистра, чийто тим беше с традиции и в „Б” група. Надявам се с общинска подкрепа и ангажираност тези два центъра да бъдат възродени, като в лицето на ЗС на БФС (Варна) ще имат коректен партньор и съдействие. Ние винаги подкрепяме всяка община, която иска да подпомага развитието на местния футбол на всяко едно ниво”, завърши Мирчев.