Спартак започва с 13 нови футболисти

Отборът на Спартак започва зимна подготовка с 13 нови футболисти в 18 часа на „Локомотив” днес. Новият наставник Енгибар Енгибаров е привлякъл преминалите през клуба Мирослав Марков, Боян Илиев, Калоян Иванов, Михаел Михалев Георги Гушлев, Васко Боев, Тодор Маринчев, Иво Михайлов, Десислав Дяков, Иван Добрев и Илиян Неделчев, като всички без Марков, Добрев и Неделчев са юноши на тима. Другите нови са кадрите на Черно море Александър Йовчев и Емил Илиев, които идват от Добруджа.
В състава със сигурност остават Калин Дянков, Вилиян Денчев и Ивайло Русев, но по преценка на треньора към тях в движение могат да се присъединят и други играчи от есенния тим.
Засега са уредени четири контроли. На 27 януари Спартак приема Светкавица от 14 часа на „Локомотив”, на 3 февруари играе с юношите до 19 години на Черноморец (Балчик), на 10 февруари гостува на Калиакра в Каварна или Черноморец в Балчик, а на 17 февруари приема юношите до 17 години на Лудогорец.

Енгибаров:
Всички в Североизток ще изпитват страх от Спартак

Новият треньор на Спартак Енгибар Енгибаров обяви, че иска да изгради отбор, от който да имат страх всички в Трета лига – Североизточна група. Своите очаквания за пролетния полусезон треньорът разкри пред „Народно дело Седмицата”:
„Целта ми е да изградя отбор със собствен стил и игрови почерк, и ядро от футболисти, върху което да надграждаме през лятото. За нас през февруари първенството започва от нулата. Бъдете убедени, че Спартак ще играе във всеки мач за победа и всички други отбори в групата ще се съобразяват с нас и ще изпитват страх. Постепенно искам Спартак да играе така, както го знаят в България – комбинативно и атрактивно.
В момента се нуждаем също от търпение, вяра и подкрепа. Получим ли ги и продължим ли да сме обединени, нещата ще се случат. Благодаря на ръководството на клуба, че осигури необходимите условия за пълноценна зимна подготовка и спокойствие за работа. Това ни помогна да съберем нов отбор само за две седмици, макар че бе много трудно.”

Събориха легендарните къщички на „Спартак“

Легендарните къщички на стадион „Спартак” вече са само спомен за поколения спартаклии. Пред тъжния поглед на култовото куче Голиат, което живееше там от години, те бяха сринати със земята от багер заради разширението и удължаването на бул. ”Левски”.
Както е известно, в къщичките представителният тим на Спартак беше на режим преди мачове през 70-те години, а там спяха също футболисти, които не са от Варна. Най-известният от тях е Наско Сираков, който носеше екипа на Спартак в периода септември 1980/март 1981.
На същото място се подвизаваха и канцелариите на администрацията на клуба, а през последните години и тези на ОСК „ЖСК-Спартак” и Асоциацията на ветераните спортисти и деятели във Варна. Съседната къщичка пък бе офис на работниците на стадиона.
Къщичките винаги ще се свързват и с една от паметните победи в историята на Спартак. На Трифон Зарезан 1981 година отборът елиминира шампиона ЦСКА в турнира за Купата на Съветската армия, след като го побеждава с 2:1 в ј-финален мач. Головете за успеха вкарват Живко Господинов и Тодор Попов в последната минута, а според очевидци и статистици това е най-посетения мач изобщо на стадион „Спартак”.
На трибуните присъстват над 15 000 зрители, като някои от тях гледат прави събитията на терена от покрива на прилежащата къщичка, покрита с керемиди. В един момент част от покрива поддава на тежестта и рухва. Хора падат на земята, но за щастие се разминават с рани и контузии.

Култов служител се завърна в клуба

Култовият домакин на Спартак бат Наско, който бе изгонен от предното ръководство, се завърна на работа в клуба. Той ще отговаря само за представителния тим, научи „Народно дело Седмицата“. Разбра се още, че ръководството и приятели на варненския тим са осигурили топки, конуси и всички други пособия, необходими за пълноценни тренировки по време на зимната подготовка.