Социалният министър провери лично как се работи по плажа

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заедно с инспекцията по труда извърши проверки на заведения по варненския плаж. Акцията беше проведена в началото на миналата седмица. Работодателите бяха проверявани за това дали документацията им е изрядна, дали се спазват правилата на труд, работното време, плащат ли се извънредните часове, провежда ли се редовно инструктаж и дали персоналът има навършени години, за да работи.
Заедно с Русинова бе и Румяна Михайлова – изпълнителен директор на главна инспекция на труда, както и представители на регионалното звено. Четири екипа проверяваха заведенията по варненския плаж, а други три са на други места из морската столица.

10 - Ministur1
„950 000 е сумата на глобите, издадени за област Варна от началото на годината. За същия период на територията на областта има установени малко повече от 1 136 000 лева неизплатени заплати. След намесата на инспекцията са изплатени около милион“, каза министър Русинова.
„Досега са направени над 600 проверки от началото на сезона. Повечето са по Южното Черноморие, тъй като там наетите сезонни работници са два пъти повече от Варна. Там дори подсилваме териториалната структура на инспекцията по труда с още няколко екипа. Най-активните проверки текат от 15 юли до 15 август. Най-честите нарушения, които установяваме, са свързани с режима на полагане на труд или разпределението на работното време – с полагане на извънреден труд. Също така за неизплатени допълнителни възнаграждения, най-вече за нощен труд. Имаме и установени нарушения за работа без договори, които през годините, слава Богу, намаляват. Имаме и нарушения, свързани с наемане на непълнолетни без трудови договори или без разрешение на инспекцията по труда. Това вече е определено за престъпление“, коментира Румяна Михайлова.
Тя отправи апел към младите: „Ако имат проблем с изплащането на заплатите, ако имат проблем с извънредния труд, ако имат каквито и да е проблеми – да уведомяват териториалната структура на инспекцията, докато все още работят. Когато бъде прекратено трудовото взаимоотношение, дори да установим нарушенията, трябва да ги препратим към съда, за да бъде решен спорът. Иначе всяка година по традиция, особено след като приключи сезонът, сигналите за нарушения заваляват, и то най-вече за последните възнаграждения, които е трябвало да получат“.
Румяна Михайлова каза още, че в сравнение с миналата година, има значително подобрение в грубите нарушения. „Всяка година нещата изглеждат по-добре, но лошото е, че на нас ни се иска малко по-бързо да се случват нещата“, завърши тя.
Фото Александър Дечев