Социалистите от „Владиславово“ и „Аспарухово“ искат отговори от властта

Две районни организации на БСП във Варна излязоха с остри позиции по повод това, което се случва в кварталите, в които живеят. Социалистите от район „Владислав Варненчик“ се обърнаха към кмета на града Иван Портних и към районния кмета Николай Костадинов, за да потърсят отговор как така строителството в „Кайсиева градина“ продължава, при положение, че там е наложена строителна забрана. В тяхното публично питане гласи следното:

„Надяваме се сте наясно, че упражнението, което направихте с налагането на строителна забрана в кв. „Кайсиева градина“, се оказа неуспешно. И днес до бл. 210, пет дена след излизане на заповедта на кмета на общината, продължава да се строи. Зелената площ е оградена, тежки машини работят почти денонощно, бетон се лее. Явно инвеститори и изпълнители на този обект – бъдеща жилищна сграда, нямат никакво намерение да се съобразят с вашата заповед.
Заповед за строителна забрана шумно рекламирана в почти всички варненски медии, но явно не стигнала до инвеститорите и строителите на обекта до бл. 210.
В тази връзка очакваме от вас отговори на следните въпроси:
Господин Портних, господин Костадинов,
1. Наясно ли сте, че въпреки строителната забрана до бл. 210 в кв. Кайсиева градина продължава да се строи?
2. Ще бъде ли преустановена дейността на строителната площадка – как и кога?
3. Вярно ли е, че наложената със заповед на кмета строителна забрана не се отнася за строежа до бл. 210 и работата по него ще продължи? Знаехте ли това предварително и ако, да, защо подведохте хората от квартала, че строежи няма да има?
4. Ясно е, че с тази заповед изпълнението на спорния ПУП-ПРЗ за кв. „Кайсиева градина“ се спира само временно. Колко време ще важи тя?
5. След изтичане на евентуални срок ще бъдат ли издавани разрешителни за строеж спрямо ПУП-ПРЗ? Колко нови жилищни сгради ще бъдат построени в квартала и точно къде?
6. Вярно ли е, че спорният ПУП-ПРЗ е обвързан с общинска програма за благоустрояване на квартала, изцяло следваща плана за застрояване и това ли е реалната причина, заради, която строителната забрана е само временна? Или казано по друг начин – ще позволите строежите на нови жилищни сгради, за да можете да изпълните собствените си планове в управлението без да се съобразите с мнението на хората, които не искат да се строи под прозорците им.
И тъй като вече имаме опит с питания до кмета на район „Владислав Варненчик“ във виртуалното пространство, на които той не смята за нужно да отговаря, се надяваме този път, както той, така и кметът на Община Варна да отговорят на въпросите, които касаят една голяма част от гражданите на Варна“.

Социалистите от „Аспарухово“ пък се обърнаха към своите съкварталци с тревога, че проливните дъждове продължават да са проблем за община Варна и за района, който преди две години беше почернен от наводнение. Те искат подкрепа, за да бъде получен ясен и точен отговор направено ли е необходимото за безопасността на  населените. Ето и текста на тяхното обръщение:

„Уважаеми жители на район „Аспарухово“,
Преди дни, само две години след водното бедствие в „Аспарухово“, което отне човешки животи, същият черен сценарий можеше да се повтори и в село Константиново, част от административен район „Аспарухово“. Причината, както беше съобщено по националните медии, е непочистено дере. Причина, която на практика удави и кв. „Аспарухово“ през юни 2014 г.
Наводнението в Константиново върна лентата назад и хората в квартала отново са разтревожени от възможността бедствието да се повтори. Затова искаме от кмета на район „Аспарухово“ публично да отговори:
Кога са били почистени деретата в квартала?
Кой ги почисти?
Колко плати общината, респективно гражданите на Варна, за това почистване?
Към настоящия момент може ли г-жа Белмезова да даде гаранция, че бедствието от 2014 г. няма да се повтори?
Надяваме се, че госпожа Белмезова, която в момента, основна е заета да пази мястото си на кмет, след като от КТ „Подкрепа“ и поискаха оставката, заради авторитарните и методи на управление и отношението и към работещите в администрацията, все пак ще намери време и място да обясни на аспаруховци какви мерки и кога са предприети, за да не се повтори трагедията в квартала.
Ако не може или не иска да отговори – да подава оставка“.