Сотир Цацаров в Девня: Главният прокурор не е толкова всесилен

Александър Дечев

„Аз не съм толкова всесилен, колкото ме изкарват. Подценявате начина, по който премиерът Бойко Борисов взима решения, и неговата роля. Не виждам как премиерът ще се съобразява с главния прокурор!“ Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров в Девня, където в момента е на посещение.
Той поясни и целите на тази визита. „Не, не съм тук, за да си правя кризисен пиар, защото аз не съм в криза. Тук съм заради трагичния случай, по който се води разследване”, коментира още Цацаров. (Подробности по делото за убийството на Мартин Тодоров четете на стр. 23.)
„Не намирам за нормално главен прокурор да се отчита пред парламента за конкретни дела. Колкото до съдебната реформа, не смятам, че с една бройка може да се реши генерален въпрос. Безумна спекулация и елементарна интрига е това, че сме щели да разследваме Христо Иванов”, коментира още главният прокурор на България.
„Не се чувствам победител с оставката на министър Христо Иванов. Ще се чувствам победител тогава, когато едно дело не продължава три години, не се връща 7 пъти в прокуратурата, когато имаме антитерористичен закон и когато направим един добър съдебно-процесуален кодекс”, заяви Цацаров.
Той посочи още, че в неговите очи вече бившият правосъден министър Христо Иванов не е герой. „Той опита да направи много, но според мен отсъстваше елементарен диалог с хората в системата. Липсваше и професионален капацитет в екипа му”, посочи Цацаров. На този етап така приетите промени го удовлетворяват. Но посочи, че това е само основа на реформа, върху която трябва да се надгражда.