СОК „Камчия“ посреща инструктора на Юрий Гагарин и на Първия отряд космонавти

Срещи с космонавти от различни държави, практически занимания за скачване с орбиталната станция и наблюдение на небесни обекти, очакват децата в юбилейната лагерна смяна „Космосът и ние“. Записванията продължават.

24-K-2

Йосиф Викторович Давидов – инструктор на първия човек, полетял в космоса – Юрий Гагарин и на Първия отряд космонавти в историята на човечеството, пристига в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Йосиф Викторович е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети. Великият академик ще бъде в „Камчия“ за откриването на юбилейната лагерна смяна „Космосът и ние“, посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в Космоса, която ще се проведе в комплекса от 1 до 14 август.
За да се срещнат с децата пристигат космонавтът Павел Виноградов – участвал в космически мисии „Союз ТМ-26“, Союз ТМА – 8“ и Експедиция 13, Георги Иванов – първият български космонавт, Берталан Фаркаш – летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу – летец-космонавт от Румъния. Покани са изпратени и до вторият българин, полетял в Космоса Александър Александров, до руските космонавти Юрий Батурин, Юрий Лончаков, Валерий Корзун, Александър Лазуткин и Владимир Ремек от Чехия, а също и до проф. Борис Бонев – Президент на българската аерокосмическа агенция, проф. Петър Гецов  – директор на Института за космически изследвания към БАН, доц. Таня Иванава и доц. Йорданка Семкова от ИКИТ–БАН. Очаква се по време на юбилейната лагерна смяна да пристигне и Светлана Капанина – седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия.

24-K-3
Децата – участници в звездната смяна „Космосът и ние“ ще преминат през  практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с Планетариум на СОК „Камчия“ и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“, който е и тренажор.

24-K
Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и сигуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.
В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см.
Младите космонавти ще участват и в серия лекции и беседи, които ще водят светила в науката, в авиацията и в космонавтиката и лично световноизвестни космонавти. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот.
На лагерен огън, под звездите на Камчия, всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс „Млад космонавт“.
Желаещите да се включат в космическата смяна все още могат да се запишат на sokkamchia_prodajbi@abv.bg или на тел. 0893 531 986, Отдел „Маркетинг и продажби“.
Авиокосмическият център с Планетариум в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е сърцето на България за отбелязването на 55-годишнината от полета на Юрий Гагарин.