Снегът не се превърна в бедствие, но предизвика проблеми и полемика

Екип на „Народно дело Седмицата“

Варненци се готвиха да изпратят една от най-меките и безпроблемни зими, но в началото на миналата седмица се наложи да си припомнят, че и през минали години едни от най-големите снегове са падали именно в края на студения сезон. Изпитанията започнаха от първия работен ден на седмицата с нещо твърде обичайно – закъснения на градския транспорт. Автобусите и този път оставиха доста хора да зъзнат по спирките не толкова заради снега, а заради неприятния и доста силен вятър. Той се оказа причина и за един от най-сериозните инциденти, с които започна зимната седмица за града ни. Част от изолация на блок до спирка „Родина“ се свлече върху паркирани автомобили. Пострадали хора нямаше, но ситуацията подсказа, че положението може да се влоши, ако не се вземат спешни мерки. От общината почти веднага огласиха препоръки към гражданите да укрепят предметите по балконите си. На този фон обаче именно неприбраната общинска коледна украса се оказа опасно провиснала на места, особено в района около ФКЦ.
Между препоръките на общината още от първия ден на снега беше и тази гражданите да ограничат използването на личните си автомобили. Естествено, разпространяването на този апел предизвика доста гневни реакции в интернет. В медийните форуми и във Фейсбук веднага последваха гневни коментари.


Истината е обаче, че освен мнозина, които почти автоматично решиха да обвинят общината, че не чисти снега, имаше и много, които защитиха кмета и администрацията му, както и грижещите се за поддръжката на пътищата. В най-популярната варненска група за шофьори „Виждам те КАТ Варна“ се появиха не един и два коментара, насочени към недоволните. В тях ясно беше заявено, че хора, които не могат да се справят с шофирането при зимни условия или не са подготвили автомобилите си, не бива да отправят подобни „дежурни“ упреци.


В крайна сметка още в средата на миналия понеделник стана ясно, че нормалната пътна обстановка във Варна, много от основните пътни артерии на която са така или иначе затворени заради ремонти, може да се запази само ако колите са по-малко.
Дали това е причината за пускането на учениците във ваканция, може само да се гадае. Но доста хора се учудиха, че учебните занятия се преустановяват. Родителите дори се чудеха как точно да нарекат ваканцията – неподходящо е да се каже „дървена“, защото училищата са заредени с гориво, не става и да бъде наречена „грипна“, защото заразата вече премина и болните деца оздравяха. Затова някои я определиха като „транспортна“.
Каквато и да е била причината за пускането на учениците (официалният мотив беше ниската температура и силният вятър), мярката даде резултат. Още на следващия ден колите по улиците бяха значително малко просто защото родителите на возеха децата си до училище. Така трафикът се успокои и на практика сериозни произшествия по заснежените улици почти нямаше. По-нататък продължението на ваканцията и през първите дни на март беше с министерска, а не с кметска заповед.


Разбира се, не всички ученици си останаха по домовете, някои с радост и в компанията на родителите си се запътиха към към най-голямата възможна пързалка във Варна – баира на Пантеона в Морската градина. Едни с шейни, други със сноуборди, а трети буквално с каквото им хрумне. Някои се сетиха, че ако махнат колелцата на скейтборда, той също може да стане за пързаляне. Надуваеми плажни пособия също се оказаха доста добри шейни.
Междувременно, общината се постара да прибере всички застрашени от измръзване бездомници от улиците в приюта в сградата на СУПЦ. Снегът пък не беше чак толкова голям, че да създаде проблеми със зареждането на магазините, каквито помним от други години, когато зимата наистина е била сериозно бедствие.
По-различно обаче беше положението извън Варна. В региона то беше значително по-драматично, особено в транспортно отношение. Ако областният град се размина със сериозна криза с тока и водата, на много места те спряха за дълги часове.
Стигна се до затваряне на автомагистрала „Хемус“ във Варненска област. Пътят Варна – Добрич отново се оказа на няколко пъти непроходим заради преспите. Пикът на влошаването на зимната обстановка дойде ден преди посрещането на Баба Марта, когато община Аксаково обяви бедствено положение. То продължи само ден, но все пак беше достатъчно показателно, че дори и в края си зимата, дори и в близост до морето, може да е сурова и жестока.
Времето във Варна продължава типично по мартенски да е колебливо, но от снега вече няма и помен. За щастие той не натрупа чак толкова, че топенето му и неприятната киша по улиците да продължат с дни. Стана ясно обаче, че все пак щети има и във Варна, по-специално в плажната зона, където тепърва ще се правят ремонти на последствията от бурните вълни.
Остава и още един важен въпрос, който, макар и да не е първостепенен, не може да бъде пренебрегнат. Снежната седмица във Варна през тази зима беше само една и определено това трябва да е довело до икономия на средства за справянето със зимната обстановка. Интересно е какво всъщност ще бъде отчетено като спестен остатък в местния бюджет. Защото, макар и да имаше сняг и да се наложи снегорините да обикалят по улиците, те първо едва ли са изразходили толкова ресурс, колкото при една истинска продължителна зима, и второ – далеч не стигнаха до всички улици, на които бяха очаквани. Дано някой не се опита впоследствие да изкара снега във Варна бедствие, за да оправдае разходите за поддръжката на града, за които се превърна в тенденция да се завишават все повече и повече.