Смърт помрачи изборния ден във Варна

Член на секционна избирателна комисия във Варна почина в изборния ден. Инцидентът е станал около 12 ч. в училище „Йордан Йовков”. Пристигналият на място екип на „Спешна помощ” е предприел реанимационни действия, но не е успял да помогне на мъжа. По информация на спешните медици, той е бил на 59 години. Причината за смъртта му ще бъде установена от съдебните медици, като най-вероятно става въпрос за инфаркт.
По думите на очевидци мъжът не се почувствал добре. Той излязъл навън, за да си изпие хапчето и малко по-късно издъхнал. Видели го седнал на един от столовете в коридора. Бил клюмнал, припаднал, разказват очевидци. Хората веднага се развикали някой да донесе вода. След обаждането до „Бърза помощ“ медицинските лица, които дошли, направили всичко по силите си, за да го свестят, включително използвали и електрошок, но в крайна сметка той починал.
Инцидентът е станал в 56-а секция в училище „Йордан Йовков”. Тялото на мъжа е лежало в коридора на втория етаж на школото, оградено с параван. От „Спешна помощ“ съобщиха, че човекът имал сърдечни проблеми. Около 14 ч. тялото му било изнесено и откарано в съдебна медицина.

По-малко варненци отидоха до урните на балотажа

По-ниска бе избирателната активност във Варненска област в сравнение с първия тур на 6 ноември, съобщиха от Регионалната избирателна комисия.
До 17 ч. снощи своя вот бяха дали 39,05 процента от имащите право на глас или точно 160 043 души, с 16 000 по-малко в сравнение с първия тур. Специално за Варна процентът е 37,8. За сравнение, по това време седмица по-рано активността е била с между 4 и 5 процента повече. Отново, както и преди седмица, най-активни бяха в Суворово – 47%, а най-ниска активност бе регистрирана във Варна, Провадия, Долни чифлик и Белослав. В морската столица до урните са отишли 112 500 души, съобщи председателят на РИК Велин Жеков.
Изборният ден във Варненско премина спокойно, като опашки по избирателните секции почти нямаше. От комисиите обясняваха това с факта, че сега се е гласувало по-лесно, тъй като изборът е само между двама кандидати и намирането на номера им върху бюлетината е далеч по-лесно. Нямаше и референдум, който отнемаше около 50 процента от времето на всеки, който искаше да даде гласа си за предложените от Слави Трифонов въпроси на 6 ноември.
От РИК обявиха, че са получили около 20 сигнала от граждани и партийни организации. Няма обаче образувани досъдебни производства. На балотажа не са получени сигнали за купуване на гласове във Варненско.