Смениха шефа на Радио Варна със съпругата на Стоян Чешмеджиев

Веселин Златков

Изненадваща рокада на върха на Радио Варна е стана миналата седмица. От поста е отстранен досегашният директор на регионалната станция на БНР Елица Виденова. Постът ще бъде зает от Наталия Чешмеджиева, съпруга на някогашния, вече покоен, директор на Радио Варна и на БТА Стоян Чешмеджиев, чието име е свързано с не един скандал.

Решението за смяната е съобщено на екипа на Радио Варна лично от генералния директор на БНР Александър Велев. Един от мотивите му е бил желанието програмата да придобие по-младежки вид, споделиха присъствали на срещата. Наталия Чешмеджиева е дългогодишен кадър на Радио Варна, преди да стане съпруга на прословутия му шеф Стоян Чешмеджиев, починал през 2012-а. Според коментари на колеги, тя е добър професионалист.

За последно името на Стоян Чешмеджиев се завърна в публичното пространство тази пролет, покрай изнесената информация за собствениците на офшорки на Британските Вирджински острови.

Чешмеджиев попада в офшорните регистри като директор и акционер на 26 май 2005 г., съобщи тогава „24 часа“. Тогава е все още шеф на Радио Варна. Според #Panama Papers офшорната компания на Чешмеджиев е закрита през ноември 2009 г.

Първият публичен скандал, в който Чешмеджиев се забърква, е през 1997 г. заради сградата на радиото в морската столица, която е паметник на културата, припомни по този повод „24 часа“. Сградата – паметник на културата, е продадена на търг, обявен от бившия областен управител на Варна Добрин Митев – същият, който по-късно замина за Нова Зеландия и бе осъден задочно за неизгодни сделки с държавни имоти. С парите от продажбата е финансирана новата сграда на радиото. След време ревизорите от “Държавен финансов контрол” установяват, че държавата е получила с 223 хил. лв. по-малко от реалната цена за паметника на културата, където се помещавало радиото.

Предложението Стоян Чешмеджиев да оглави БТА е внесено в медийната комисия на парламента на 4 октомври 2002 г. от бившата депутатка от ДПС Емел Етем и колегата й от НДСВ Борислав Ралчев. То е подписано и от няколко депутати от Варна. Чешмеджиев е избран, но остава на поста само 6 месеца. Освободен е на 10 април 2003 г. Краят на управлението му идва след стачка на служителите в БТА заради обявени масови съкращения и закупуване на техника при неясни условия.

Само месец след като напуска БТА, на 19 май 2003 г. Чешмеджиев регистрира фирма “Вот” ЕООД. През август 2004 г. се завръща като директор на радио “Варна” и прехвърля фирмата на дъщеря си. В края на 2004 г. отговаря за развитието на медията. В това си качество предлага на генералния директор на БНР да се изгради предавателен комплекс на нос Калиакра. Харесал парцел от 50 дка до Каварна. След това изготвил писма до 2 фирми, които поканил да участват в изграждането, но и да учредят право на строеж върху общинския имот. Едната е “Вот”, която вече е прехвърлил на дъщеря си.

Чешмеджиев е превишил правата си с цел да набави облага за дружеството на дъщеря си”, пише в присъдата по делото по този казус. Предавателният комплекс е открит през юни 2005 г., няколко месеца преди да бъде уволнен. Фирмата на дъщеря му обаче си запазва правото на строеж на апетитния терен. Щетите за бюджета на БНР са оценени на 51 хил. лв. Присъдата е в сила на 20 юни 2009 г. През октомври дъщеря му прехвърля обратно “Вот”. Дружеството има парцели земя в областите Варна и Добрич. На един от тях е изградена къща с езерото. След смъртта му през октомври 2012 г. активите на “Вот” стават собственост на втората му съпруга Наталия, която има 67%, и на дъщеря му от първия брак, за която остават 33%. Според последния публикуван годишен финансов отчет дружеството има активи за 2 млн. лв. Двете жени имат още една обща фирма, наследство от Стоян Чешмеджиев – “Ес Пи Ейч Инвест“, която работи в областта на инвестициите и строителството, пише „24 часа“ в своя разработка за Стоян Чешмеджиев от тази пролет.