Смели майки излязоха в студа на протест срещу геноцида с майчинските

Само няколко майки излязоха с децата си в колички на протеста, свикан  в началото на тази седмица на входа на Морската градина във Варна. Причината за това сигурно е в силния вятър, а донякъде и в ремонта на пешеходното ларго, който доста затруднява придвижването в тази част на центъра.
Акцията се провеждаше паралелно в няколко града и е насочена към решаването на проблемите на родителите, което поне частично може да се постигне с новия държавен бюджет и промени в законодателството.
Майките настояват да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, така както бе въведен през 2014 г. Те се обявяват и за обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето. Родителите са категорични и че се налага увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15-16 % от минималната заплата и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.

9-protest1
Едно от най-важните искания на недоволните майки и бащи е за осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини. Общинските власти пък трябва да бъдат задължени да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца над 2-годишна възраст въпреки подадено заявление не могат да бъдат приети.
Към тези искания се добавя и осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране, адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца, осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение и поемане от бюджета на грижите за недононосените деца до навършване на 3 години, в това число изследвания и работа с логопед и психолог.