Слънчева Варна чества Освобождението с разнолика и богата програма

Веселин Златков

Знамена и хора за рекорди, песни, рецитали, концерти и, разбира се, традиционната пищна заря – така ще запомним 3 март във Варна през 2017- а. Естествено, ще запомним и хубавото слънчево време, което даде възможност още повече граждани да се включат в разноликите и изпълнени с всякакъв род събития – от сериозни, до забавни, а в някои случаи и може би малко спорни.
Честванията на 139 години от Освобождението на България във Варна започнаха с литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично“, веднага след която последва тържественото издигане на националния флаг. Стотици варненци се събраха, за да наблюдават ритуала и тържествения марш на представителните военни части.


Представители на държавната и местната власт, дипломати и политици имаха честта да поведат последвалото тържествено шествие, първата спирка на което е паметникът на граф Игнагиев, намиращ се в градината зад театъра. Освен български трибагреници, участниците в шествието във Варна развяха руско и украинско знаме в чест на освободителите, както и арменски флаг в знак на признание за геноцида на този народ под Османско робство.
Програмата на националния празник в морската столица както винаги включи ритуали пред руския и украински паметници в Морската градина.


Чудесна атмосфера на истински народен празник се усети на концерта „Децата на Варна празнуват 3 март“, който събра стотици в езерото в детския кът на Морската градина. По призива на организаторите, не само малките изпълнители, а и не малко по-възрастни зрители дойдоха на проявата облечени в народни носии. Малко озадачаващо обаче остана обявяването на бившия регионален министър Лиляна Павлова като официален гост на събитието заедно с кмета на града Иван Портних. На практика тя в момента не заема държавен пост и присъствието й за мнозина се възприе като чиста предизборна кампания по време на празника.
Същата ситуация се повтори и с бившия министър на спорта Красен Кралев, участвал в церемониите около традиционната лекоатлетическа обиколка на Радио Варна. Без вече да е представител на държавната власт, той се нареди сред официалните лица, поздравили и наградили състезателите. 60 отбора в различни възрастови групи се включиха в 54-ото издание на щафетната обиколка на Радио Варна, която е част от традицията на честването на 3 март в морския град. В масовата спортна проява се състезаваха повече от 350 души.
Символичен старт на състезанието дадоха самите работещи в Радио Варна с необичаен крос на майки с децата си. Веднага след тях бе официалният старт на представителите на варненското Спортно училище.
Сред малко спорните прояви на празнично настроение и патриотизъм се нареди рокерското шествие из центъра на града. Голяма колона от рокери огласи с шума на моторите си бул. „Осми Приморски полк“ с развети български знамена в чест на националния празник 3 март.
Тъй като колоната беше дълга и преминаваше в продължение на минути, движението беше задържано от специално избрани мотористи, охраняващи шествието. Светофарните уредби също бяха спрени. Рокерската демонстрация е само едно от многото прояви, посветени на честването на Освобождението във Варна.
Като важен културен акцент от програмата за 3 март изпъкна празничният концерт в зала 1 на ФКЦ. В него участваха Академичен танцов театър при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Представителен танцов ансамбъл, Ансамбъл за съвременна хореография, Представителен хор и оркестър при Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”, Балет „Артденс” и Кристина Христова,
Детски танцов ансамбъл „Зорница” при НЧ „Отец Паисий 1934”, Петя Панева и Александър Тодоров – ученици от Национално училище по изкуствата „Добри Христов”.