Слънце, шоу и море: Летният блясък на Перлата на Черно море

Веселин Златков

Ако някой се съмнява, че Варна е морската столица на България или се отнася с ирония към определения от типа „Перлата на Черно море“, трябваше да е тук миналата събота. Тогава със сигурност би се убедил, че това не са измислени суперлативи. Този ден беше страхотен момент да си в града, който през 2017 носи титлата Европейска младежка столица.

 
Една от причините беше чудесното време – идеално за плаж, топло, но не и прекалено горещо. Над града се носеше приятен разхлаждащ вятър. Той издуваше и платната на яхтите, които се състезаваха в морето и направиха гледката към хоризонта още по-красива и цветна.
Другата причина в този ден Варна да е специално място беше големият концерт на MTV, който събра на грандиозната си сцена едни от най-актуалните родни и световни звезди. Подборът им беше такъв, че да зарадва най-младите фенове. Очакванията бяха в купона да се включат над 20 хиляди души. Според някои те са били повече, според други – по-малко, но това в крайна сметка не е най-важното. Самото домакинство на подобно събитие е достатъчно признание за града ни и крачка към нещо, което младите варненци от години искат – мащабен поп и рок фестивал, който да засенчи тези, които прославиха Бургас и Каварна. Още повече че и на двете места подобни прояви вече не се провеждат.


В началото на шоуто пред сцената все още е полупразно, но това постепенно се промени. Програмата на MTV presents Varna Beach продължи почти до полунощ.
Мерките за сигурност и охраната на събитието бяха наистина сериозни, а целта им беше постигната – концертът премина без инциденти. За да се спре дори достъпът през морето, в залива патрулираше дори и катер на Гранична полиция.
Панорамата на Варненския залив беше допълнена и от още една внушителна гледка – британският военен кораб HMS Duncan. „НАТО охранява MTV!”, така се шегуваха варненци от деня, в който ескадреният миноносец акостира на Морска гара. Това второто посещение на подобен британски боен кораб за тази година, след като разрушителят HMS Daring беше на същото място и в края на април.
Някой скептик може да поспори дали един красив ден е достатъчен, за да докаже претенциите на Варна да е нещо по-различно и нещо повече от останалите градове. Разбира се, че не. Но пък, както се казва, достатъчен е и едни миг, за да се влюбиш. Сигурен съм, че мнозина са усетили това чувство към града ни, който при всичките си проблеми остава най-красивата отворена врата на България към морето, което значи и към света.