Сложиха знаците за Синята зона, но все още не е въведена

Евгения Иванова

Много варненци чакаха момента, в който в центъра на града ще се въведе Синя зона. Надеждата е, че след като стане платено, паркирането ще бъде по-безпроблемно и колите в сърцето на града ще намалеят. След около месец Синята зона вече ще е активна. Знаците за нея вече са сложени, но са покрити, за да няма объркване. Все пак наш читател успя да заснеме табелите и какво пише на тях.
Основната част съдържанието се отнася за плащането със SMS. Важно е всички да прочетат внимателно указанията, преди да изпратят съобщение, което може да бъде таксувано, но неотчетено, ако не е изписано правилно. В SMS-а трябва да се съдържа само и единствено номерът на колата, както е изписан по талон. Даден е и конкретен пример: В 1234 АВ, за грешно е посочено изписването по този начин – V 1234 AV. Казано по-просто, ползващите зоната не бива да се бъркат между кирилица и латиница, просто да изписват същите букви като графични знаци, не според звученето им.
Цената на SMS-а е 1 лв. за 1 час плюс стойността на SMS-a. Освен с текстово съобщение водачите ще могат да платят директно на служителите на ОП „Паркинги и синя зона“, които ще са на място.
Както и преди сме съобщавали, планира се разяснителна кампания за варненци. Един месец ще бъде гратисен период, в който зоната ще работи, но няма да се налагат санкции и няма да се поставят скоби. Новите служители, които назначи ОП „Паркинги и синя зона“, ще обясняват на варненци и гостите за начините на паркиране и заплащане, а за живеещи или юридически лица – какви документи се изисква, за да получат разрешение за паркиране.
Дупките по 11 000 кв.м пътна настилка, която попада в обхвата на синята зона във Варна, ще бъдат изкърпени. След това ще започне полагането на маркировката. Това сподели шефът на инфраструктурната дирекция в Община Варна инж. Петър Гърбузов пред Varna24.bg.
Той поясни, че в момента тече оглед на всички улици и булеварди, където ще се наложи кърпенето, и се изготвят списъци. Предвижда се работа да започне от бул. „Цар Освободител“, където в момента служители на Общинска полиция предупреждават шофьорите да махнат паркираните автомобили.
Заедно с маркировката ще се поставят и знаците, а самите указателни табели ще бъдат скривани с покривала първоначално, за да не всяват паника сред водачите, коментира за шефът на ОП „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов.
Единствено във Варна ще има опция за заплащане на престой за половин час. Това ще се случва през мобилно приложение, което ще представлява виртуален портфейл. С този портфейл ще можем да плащаме за градски транспорт или колело под наем. Ще може да се плаща и в сто търговски обекта в централната част, които ще бъдат оборудвани с таблет и принтер. Клиентът ще казва регистрационния номер на автомобила си, а продавачът в обекта ще го въвежда в системата, обясни Иванов.
Практиката от другите градове показва, че най-доволни от въвеждането на мярката са хората, живеещи в зоната. Варненци ще плащат 5 лева за месец, като това според Иванов е най-ниската цена спрямо останалите градове. Зоната ще облекчи трафика и замърсяването в центъра, защото търсещите място за паркиране автомобили се движат на най-ниска предавка и бълват много вредни газове, смята специалиста.
„Синята зона променя навиците и ще ни възпита като шофьори, защото в момента ситуацията е безобразна. Какъвто и ресурс да имаме в обхвата на първата зона, в момента има хиляди паркирани неправилно коли, които не можем да глобим, преди да сме създали ред и условия. Ще започнем да ползваме повече колелета и градски транспорт, ще вървим повече пеша, което е здравословно“, коментира още Младен Иванов.
Таксата за час престой в синята зона ще бъде 1 лев. Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв.

За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лева на месец и 3850 лева на година. За широк център цената ще бъде 300 лева месечно, съответно 3300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на синята зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лева на месец и 1320 лева на година.
Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лева на месец, съответно по 1650 лева на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лева, а годишната – 1320 лева.
Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.
Работното време на синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно. Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в синята зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.
Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.