След 7 години съдебна сага: Политик доказа, че не е бил сътрудник на ДС

 

Известният варненски представител на БСП Аврам Тодоров спечели 7-годишна битка и доказа, че е не е бил сътрудник на Държавна сигурност. Той беше обявен официално за съдържател на явочна квартира от Комисията по досиетата, но картончето, на което се основава това заключение, се оказа фалшиво.

Бившият общински съветник, районен кмет и зам.-областен управител представи пред медиите във Варна окончателното решение на Върховния административен съд, което отменя решението на комисията за огласяването му за част от някогашната ДС. „Отне ми 7 години да докажа истината, но все пак оживях. Освен това разбрах кои са ми приятелите“, коментира Аврам Тодоров.

Адвокатът му Иван Ангелов разказа подробно хода на цялата съдебна сага, минала на практика през всички нива на съдебната система. За успеха на делото се оказало, че е необходим и малко късмет. Ангелов призна, че от самото начало бил убеден, че картончето, което уличава Аврам Тодоров е фалшиво, защото разпознал почерка, на човека, който в действителност го е писал.

Обявеният през 2010-а за сътрудник на ДС социалист бил натопен навремето от свой състудент. „Другарят“ му сътрудничил на властта по времето на социализма, като за целта трябвало да посочи поредица от адреси и обитателите им, като места, на които се среща и вербува доносниците си. Така той без основание посочил Тодоров като съдържател на явочна квартира, за да има какво да представи пред началниците си. Така се появило уличаващото картонче.

За съжаление, дори след като се изяснило, че документът е фалшив, Комисията по досиетата не била задължена да заличи името на Аврам Тодоров от списъка на сътрудниците на Държавна сигурност. Тезата е, че комисията няма отношение към това дали документите са истински или не, нейната роля по закон е да обявява това, което е открила, обясни адвокат Ангелов. Той сподели също, че до Върховния административен съд има подадени около 100 подобни жалби. „Тези, които са уважени, се броят на пръстите на едната ръка“, добави юристът.

Съдът се опитал да спре опитите на Тодоров да докаже, че не е свързан с ДС, с довода, че дори и да е обявен за сътрудник, от това за него не следват никакви правни последствия. Адвокатът му обаче контрира с това, че ограничение има поне в един случай – при това положение Аврам Тодоров не може да стане член на Комисията по досиетата. Така, с доста интересни теоретични и практически похвати, в крайна сметка се стига до последното решение на ВАС.

Въпреки това, името на Аврам Тодоров още не е заличено от списъците на сътрудници на ДС. Ако комисията извърши това действие, той ще може да потърси и обезщетение за нарушените си права. Отделно остава отворен въпросът необходима ли е промяна в закона, която да дава възможност несправедливо посочените като част от репресивния апарат по време на социализма да могат да се защитят.