След 6 години гръмки обещания: Ремонтът на Аспарухов мост все още е мираж

 

 

Varnahot.com

 

Наближават поредните избори и варненци ще бъдат облъчвани с поредните обещания и красиви картинки. От изборите през 2013 г. до сега дежурното обещание на кмета Портних бе ремонтът на Аспарухов мост.

През годините сагата с ремонта на Аспарухов мост мина през много и различни етапи. Имаше обещания за разширяване на моста, имаше идеи за повдигането му, имаше преговори със световни архитекти, които се оказаха покойници, а сумите, необходими за ремонта на моста, постоянно набъбваха и от 5 милиона лева стигнаха до умопомрачителните 200 милиона лева!

Последно в края на месец април кметът Портних обяви започването на дългоочаквания ремонт на моста през идващия месец май. Местните медии се надпреварваха да пускат гръмки заглавия за ремонта. “Новината” отново предизвика стотици благодарности в социалните мрежи. Още тогава ние предупредихме в статия, че е рано за “Браво” и че засега имаме поредните предизборни обещания. За съжаление, отново се оказахме прави!

Само десетина дни по-късно кметът Иван Портних заяви, че обещаният ремонт на Аспарухов мост през месец май се отлага, но ще се случи “скоро”! От тогава по темата нито дума.

Ние сме убедени, че с наближаването на изборите на варненци отново ще им се обещае ремонт на моста! За всички бързащи да бравосват за обещания ще пуснем кратка хронология на обещанията за ремонт на Аспарухов мост. Може би съвсем случайно обещанията винаги съвпадаха с наближаващи избори,  парите винаги бяха сигурни веднъж от бюджета, после от икономии, след това от контрабандата, сумите варираха от 16 до 100 милиона лева.

30.11.2014 г.  Иван Портних: “Започваме ремонт на Аспарухов мост! Ще бъде укрепен, ще положим изолация и ще има велоалеи!“ – незначителни подробности като срокове кметът не посочва. Изказването е публикувано във всички медии и кметът е възнаграден със стотици “Браво, кмете” за……. обещания ?!?

01.12.2014 г.  Иван Портних: “Започна проектирането на ремонта. Скоро започва ремонтът!“ – конкретика естествено няма, но “Браво, кмете” има на килограм. Публикации в медиите също…

22.12.2014 г. Иван Портних: “Скоро започва ремонтът на Аспарухов мост. Осигурени са 16 млн. лв.” – отново имагинерни думи без конкретика, но получена мощна вълна от “Браво, кмете” отново за……. думи!?!

02.02.2015 г.  Иван Портних: “Започваме ремонта на Аспарухов мост след края на зимния период“ – ето тук се появява някакъв уж конкретен срок. Естествено, сами виждате, че не е спазен. Това не пречи да се съберат поредните аплаузи и медийно отразяване.

24.02.2015 г . Иван Портних: “Скоро започваме ремонта на Аспарухов мост. Ще бъдат изградени пешеходни зони и велоалеи. 16 млн. лв. са отделени от държавния бюджет” – изказването е отразено навсякъде и естествено кметът отново е аплодиран и отново за…….. обещания?!?!?

06.04.2015 г.  Иван Портних: “През месец май ще започнем с процедурите по ремонта. След това започваме и ремонта. Ще бъдат усвоени 35 млн. лв.” – поредното бодряшко изказване, което също е широко отразено и бурно аплодирано. Нито една медии не се сети да попита за някакви срокове…

08.04.2015 г.  Иван Портних: “Предстои ремонтът на Аспарухов мост. След разговор с премиера са осигурени 35 млн. лв.” – тук човек вече изпада в умиление. Няма как да не стане този път ремонтът – премиерът лично е дал пари. Да, ама не, както се казва. Всичката пара пак е в свирката.

22.05.2015 г. Иван Портних: “С началото на пролетта започваме и цялостния ремонт на Аспарухов мост!” – естествено кметът явно е бил разсеян и не е уточнил коя пролет.

08.07.2015 г. Иван Портних: “От Варна започва България! Започваме ремонта на Аспарухов мост!” – Поредният комсомолски лозунг, който всички медии публикуват под строй и поредните дежурни “Браво, кмете” от интернет.

08.08.2015 г. Иван Портних: “Варна обмисля ремонта на Аспаруховия мост. В момента се правят планове как да стане това. В проекта се обмисля да се заложи и повдигането на височината на моста с 10 метра, за да може в езерото, където ще се премести пристанището, да влизат най-големите контейнеровози” – Няма пари за закърпване на дупките по моста, но се обмислят грандомански проекти…

19.09.2015 г. Иван Портних: “Напролет ще започне ремонтът на Аспаруховия мост във Варна. Той ще започне от първото съоръжение, чието състояние е най-тежко – там е връзката с големите товари от вътрешността на порта. Това съоръжение е първото, което ще бъде ремонтирано заедно с поредица съоръжения като част от моста. Самият мост е най-скъп” – Тук вече освен времето за начало на ремонта се влиза вече и в конкретика кое първо ще бъде ремонтирано. Как да не му повярва човек …

16.10.2015 г. Иван Портних: “Аспарухов мост ще претърпи цялостна рехабилитация. Той е включен в правителствената инвестиционна програма.” Е тук нещата вече са бетон. Правителството е това ей, не е шега работа. Оказа се поредният кьорфишек на кмета…

28.01.2016 г. Иван Портних: “С парите от контрабандата започваме ремонта на Аспарухов мост!” – за съжаление вместо ремонт получихме поредния…. заем!

21.02.2016 г. Иван Портних: “Стартира ремонтът на Аспарухов мост! Първата сума от 5 млн. лв. вече е осигурена!” – да се просълзи от умиление човек. Доживяхме! Уви! Нарязаха десетина дупки пред Корабостроителницата, ремонтираха ги и……. явно за 5 млн. ще е толкова…

20.04.2019 г.. Иван Портних: “Ремонтът на Аспарухов мост ще започне през месец май. Този път ремонт на моста със сигурност ще има и за това може да потвърди и зам.-министър Нанков!” Тук вече с ръка на сърцето не можем да кажем, че кметът Портних излъга, защото той обеща ремонт на моста през месец май, но съвсем предвидливо не спомена през коя година това ще се случи. Все пак ние смятаме, че думата на кмета тежи и той не обещава неща, които не изпълнява.

На идващите местни избори може да гласувате отново за Портних, защото ви обещава ремонт на моста – така както го обеща за изборите през 2013, после и през 2015-а. Едно нещо може да се признае на Иван Портних – човекът е сериозен и последователен! Никога не си променя обещанията! Браво, кмете!

 

Илюстрации: Varnahot.com