След 3 години: Прокуратурата разкри причините за потопа в „Аспарухово”

„Дарик“

Причината за бедствието във варненския квартал „Аспарухово” на 19 юни 2014 г., при което загинаха 13 души, са поройните интензивни валежи и незаконното застрояване на западния охранителен канал. Това става ясно от назначената ситуационна експертиза, чиито заключения бяха оповестени от прокуратурата в навечерието на годишнината от трагедията. Разследването обаче все още не е приключило, като досега са събрани над 70 тома материали, разпитани са 95 свидетели и са изготвени множество експертизи.
Заради продължилите два дни дъждове на 18 и 19 юни почвата в района е била преовлажнена и е ограничила проникването на валежните води. За кратко време и с голяма скорост водата е достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачища и срутища. Свлечените земни маси са намалили водопроводимостта на деретата.


Високата вълна се формирала в участъци извън населената част на западното дере, които не са били идентифицирани като потенциално опасен воден обект и поради тази причина са липсвали мерки за ограничаване на вредното въздействие.
Жертвите и материалните щети от бедствието са щели да бъдат значително по-малки, ако в коритото на Западното дере не са били изградени къщи, категорични са експертите. Такива сгради с голяма плътност на застрояването са разположени на ул. „Горна студена” в ромската махала, като само в една от тях загинаха 8 души. В същото време обаче тези къщи са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. Така са предотвратили още жертви и по-големи щети. С категоричност експертите посочват също, че дори и при правилно оразмеряване на двете дерета, вълната пак е щяла да излезе от коритата им. За незначителни фактори за формиране на високата вълна се смятат обезлесяването чрез незаконна сеч и изхвърлените отпадъци в деретата.
Жителите на „Аспарухово” не са били достатъчно осведомени за опасността от наводнение и им липсвала подготовка за адекватна реакция за защита, посочват още вещите лица.
Според тяхното заключение кметът на Варна е изпълнил задълженията си по организацията на плана за защита при бедствия, както и по овладяването и преодоляването на последиците от него.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче не е изпълнило задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на Варна. Липсата на такава оценка е предопределила и липсата на активни действия на всички управленски нива, посочват още експертите.