След четири години разследване: Поръчителят и извършителят на убийството на DJ Теди са задържани

 

 

Четири години и половина бяха необходими, за да се разкрие едно ужасно престъпление, което потресе Варна – убийството на диджей Тодор Тодоров, известен като  DJ Теди. В средата на август обаче полицията и прокуратурата най-сетне можаха да се поздравят с успех в разплитането на случая от февруари 2015-а. Заедно с това наяве излезе една доста стъписваща истина. А именно – сумата 20 000 евро е достатъчна за извършването на поръчково убийство.

В средата на август Окръжен съд – Варна, определели постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 46-годишния Григор К., обвинен в умишленото убийството на варненски дисководещ, извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен, се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Според обвинението престъплението е извършено в съучастие на 26 февруари 2015 г., когато Тодор Тодоров бил причакан пред дома си и намушкан смъртоносно. Като подбудител на тежкото престъпление прокуратурата сочи Григор К., а като извършител – 50-годишния Константин Б., който е в ареста с определение на Варненски окръжен съд от 19.07.2019 г.

Адвокатът на Григор К. поиска от съда мярка за неотклонение „домашен арест“, посочвайки, че мъжът от доста време е знаел за предявеното обвинение, но въпреки това не направил опит да се укрие. Защитата изтъкна също, че според нея до момента в досъдебното производство липсвали категорични доказателства, които пряко да уличават 46-годишния мъж като участник в престъплението. Тъй като негова била отговорността за отглеждането на децата му и грижата за болен роднина, от съда  беше поискано определянето на мярка за неотклонение различна от „задържане под стража“.

Като разгледа събраните в хода на следствените действия доказателства, материали и гласни свидетелства, Варненският окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано подозрение, че Григор К. е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Престъплението е с висока обществена опасност и завишеният размер на санкцията, сам по себе си е основание за обосновано предположение, че ако търпи по-лека мярка за неотклонение, Григор К. може да се укрие, да въздейства върху свидетели по делото и да извърши престъпление. Пред съда не бяха представени доказателства, подкрепящи твърденията на защита, че обвиняемият е ангажиран с грижа за родственици, поради което му определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Припомняме, че диджеят бе открит мъртъв, наръган с нож, пред блока, в който живее във варненския квартал „Левски“, на 27 февруари 2015 година. Две бяха основните версии за убийството – ревност или излязъл от контрол опит за грабеж от наркоман. Според близки до разследването обаче най-вероятната причина за бруталното убийство на 46-годишния мъж бе любовен триъгълник.

Тошко Генерала, както е бил известен сред колегите си, бил разведен от известно време със съпругата си, от която има голям син. След това той подновил стара интимна връзка. Жената обаче била в близки отношения с друг мъж, известен сред варненския ъндърграунд. Според версията именно съперникът за сърцето на фаталната дама е организирал фаталното „сплашване”, в което самият той не е участвал, пише „24 часа“.

В първите дни на разследването преди 4 години криминалистите обясниха, че нападателят е чакал Тодор пред входа на блока, известен като Китайската стена. В същото време той бил на гости на съседи в същия блок. Малко след 22 часа си тръгнал и бил нападнат изненадващо. Няма данни мъжът да е бил бит, убиецът направо го е наръгал с нож в гърдите няколко пъти, хукнал да бяга и изхвърлил ножа до контейнер, на метри от мястото на убийството. Единият от ударите попаднал в аортата. Раненият мъж успял да мине няколко метра и се свлякъл на земята, където бил открит вече мъртъв от минаващ от там човек. Причината за смъртта е остра кръвозагуба.

50-годишният Константин Веселинов, обвинен за убийството на варненският диджей Теди, застана пред състав на Варненския окръжен съд като основен заподозрян за фаталното престъпление. Според адвоката му, той бил в програма за защита на свидетели и това бе основният мотив да бъде поискана по-лека мярка за неотклонение. То обаче беше отхвърлено.