След фатален сблъсък на магистралата: Граждани вадят доказателства за опасно поставяне на маркировка

 

Тежко произшествие на АМ „Хемус” в посока София, на около 2 км преди Слънчево, което стана в началото на миналата седмица, отприщи силно недоволство и гневни коментари сред гражданите. В катастрофата загина на място 60-годишна жена, управлявала автомобил „Фиат“. С нея е пътувало дете, което беше отведено в болнично заведение след сблъсъка, в последствие изписано.

Според първоначалните данни за фаталния инцидент, лек автомобил „Фиат” се е ударил в камион „Ивеко”, намиращ се в една от лентите за движение. По-късно обаче към тази информация се прибави един важен детайл – камионът, който се е намирал в лявата лента е бил служебен, за полагане на пътна маркировка на магистралата.

С публикуването на новината за произшествието в интернет веднага започнаха обвинителни коментари към пътните работници за това, че дейността им се извършва без необходимата сигнализация. Появиха се и видео, което подкрепя тази теза за вината за фаталния сблъсък.

„Минутки след моето преминаване в камионите се забива лек автомобил и загива жена…. Субтитрите – часът и скоростта са синхронизирани с GPS…. Във видеофайла (поне в моят оригинал) има вкарани тагове за местоположение, час, скорост и т.н., ако информацията е нужна на служби….“, пише авторът на видеото, озаглавено „Опасно движение по АМ Хемус…“

„На 31.07.2017 г., на автомагистрала „Хемус“, преди с. Слънчево, при крайно нелепи обстоятелства, почина много скъп и близък за мен човек. Камион на пътна сигнализация, спрял в лявата лента на автомагистрала, с разрешена максимална скорост на движение 120 км/ч! Спрял, без никаква маркировка, при липса на каквито и да е обозначителни знаци… липса дори на конуси. Конуси, които струват по 8 лв/бр., при спечелени 800 милиона лева от държавни и общински поръчки!!! Никога, до сега, не съм се чувствал толкова БЕЗСИЛЕН! Безсилен, към това, в което се превръщаме като хора, като общество… Хора материални, лишени от ценностна система… Що за хора сме? Публикуваме снимки от инциденти… правим пошли коментари… И КАКВО??? Виновни НЯМА!!! в нашето безнаказано общество. Защо го правя? Има ли смисъл? Ако не аз – кой?!? Размишлявам по тези въпроси и осъзнавам, че и аз, като част от това общество, не мога да бъда безучастен, не мога да остана безучастен пред избора: „един обозначителен конус за 8 лева = на един човешки живот“. Виновни ИМА!!! И това сме ние, така нареченото „общество“…“, коментира Светлозар Колев на профила си във Фейсбук. За момента не е ясно какво е показало разследването на случая и има ли основание според разследващите да се търси вина за трагедията.