След триумфа си във Варна през 1965 г.: Кубинската прима Лойпа Араухо се завръща на балетния конкурс

 

Кубинската прима Лойпа Араухо ще води майсторски клас в Лятната балетна академия и ще оценява участниците в 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Той ще събере новите надежди на танца от Европа, Азия и Америка на сцената на Летния театър в периода от 15 до 30 юли. Председател на журито ще бъде Владимир Василиев от Русия.

Наричана „един от четирите скъпоценни камъка“ на кубинския балет, балетната прима Лойпа Араухо се завръща в града на своя голям триумф.

Виртуозна, блестящо женствена и ярка, Лойпа Араухо печели златен медал във Варна през 1965 г. на втория международен балетен конкурс заедно с легенди като Наталия Бесмертнова и Наталия Макарова. Организаторите от фондация „Международен балетен конкурс Варна“ поканиха голямата балерина да оценява кандидатите в жури, събрало най-големите имена на танца от цял свят. Освен това кубинската звезда ще води майсторски клас и ще разкрива тайните на някои класически вариации в Международната лятна балетна академия към конкурса.

В журито ще участва и проф. Елдар Алиев, главен балетмайстор на сцена „Приморски“ на Мариинския театър във Владивосток, мениджър, постановчик, педагог, откривател на таланти. Близо 13 години той е солист на Мариинския театър и е партнирал на едни от най-великите балерини: Силви Гилем, Алтинай Асилмуратова, Габриела Комлева, Галина Мезенцева, Аманда Макероу. От 1992 г. работи като художествен директор на „Бале Интернасионал – Индианаполис” в САЩ. Оттогава досега е поставил повече от 30 забележителни постановки. Сред тях – свои версии на „Корсар“, „Хиляда и една нощ“, „Лешникотрошачката“, „Жар птица“. Бил е член на жури в международните конкурси в Ню Йорк, Прага, Сеул, Пекин и Варна.

Фондация „Международен балетен конкурс Варна“ продължава линията да кани директори на големи балетни трупи, които да оценят младите таланти и да им дадат шанс за работа. В журито през 2018-а във Варна ще бъде и проф. д-р Сън-Хи Джанг от Корея. Тя е преподавател в Катедрата по танци на Университета Сежонг от 1993 г. и е художествен директор на Балетна трупа Жанг Сеон-Хи. Завежда Катедрата по танци на Сежонския университет, доктор е по психология, има магистърска степен по изкуства. Проф. д-р Джанг е била директор на Корейския балетен фестивал през 2015-2016 г., а понастоящем е директор на Корейската балетна асоциация.