След санкция за расистко изказване: Янко Станев се прости с ръководното си място в Общинския съвет

Председателят на варненската структура на СДС Янко Станев беше отстранен от поста зам.-председател на Общински съвет – Варна с мнозинство от 26 гласа. Решението беше прието на първата присъствена сесия на местния парламент от началото на ковид кризата в средата на юни. Искането за него беше внесено от партия „Възраждане“ по повод санкцията на Комисията за защита от дискриминацията, която беше наложена на расистко изказване на Станев. Заради употребата на обидна дума, той бе глобен с 1000 лева.

„Нещата са решени на друго място“, това коментира Янко Станев от трибуната на зала „Планарна“ на общината. „Никога не съм бил расист и ксенофоб“, подчерта той и цитира много изказвания на представители на „Възраждане“ и на лидера им Костадин Костадинов, които могат да се приемат за обидни на етническа основа.

Д-р Ивайло Митковски от ДБ също взе отношение по темата и каза, че е работил с Янко Станев още от 90-те години в СДС. Той заяви, че за него основният проблем е, че Станев е неправомерно зам.-председател на съвета, защото СДС имат само двама съветника, докато големи групи нямат представители в ръководството на местния парламент.

„Зад отстраняването ми като зам.-председател на Общинския съвет във Варна стои задкулисният интерес на псевдопатриотични и неолиберални течения, които не защитават интересите на варненци, както и на корпоративните съветници в местния парламент“, това заяви в последствие Янко Станев по Дарик радио.

Под „корпоративни съветници” Янко Станев обясни, че визира групата около Христо Атанасов, който също е зам.-председател на Общинския съвет. „Те са близки до завода за боклук и винаги са били, което не е някаква тайна. Те са хора около известния варненски бизнесмен Ангел Дерменджиев. Проблемът със завода за боклук е ясен – трябваше да има процедура за обществена поръчка, но те не се явиха, защото обявената цена от 45 лв. за тон им се стори малка. В момента Варна плаща 73 лева без ДДС за преработката на тон боклук, докато София, Пловдив и Бургас плащат между два и три пъти по-малко. Преди две години имах глупостта да лобирам Община Варна сама да построи такъв завод срещу 10 млн. лева. Ако сега плащаме между 10 и 12 млн. лева на година, тогава щяхме да плащаме 3 пъти по малко”.

Янко Станев заяви, че СДС ще поиска оставките на зам.-председателите на Общинския съвет Христо Атанасов и Генадий Атанасов, когото обвини в политическо предателство към управлението на града.

„Яд ме е на хората, които извършиха предателство, защото преди изборите вдигнаха топката на „Възраждане”, каза още местния лидер на СДС. Според Станев думата „негър”, заради която е санкциониран от КЗД, не е обидна.

„Последното, в което мога да бъда обвинявам, е расизъм. Изказването ми беше по повод вечните атака на опозицията, които ме караха да се чувствам като втора група човек. Куриозното е, че обвиненията идват от „Възраждане”, които са ксенофоби.  По думите на Янко Станев отстраняването му от длъжността зам.-председател на ОбС не е драма. „Никой не може да промени това, че аз работя и ще работя за този град“, категоричен беше той.