След решение на ВАС: Гледат наново делото за касиране на местния вот

Върховният административен съд върна за повторно разглеждане оспорените резултати за избор на общински съветници във Варна от местния вот на 26 октомври 2016 г. Информацията за това беше разпространена в сряда. Общината и в частност местният парламент засега не са споменали нищо за решението.
„Да, разбрах, че се е случило такова нещо, но не мога да кажа какви са мотивите. Знаете, че БСП обжалвахме резултатите заради безбройните нарушения по отношение на отчитане на вота. Продължавам да твърдя, че това бяха най-манипулираните избори в новата история на България и се надявам, че съдът този път ще вземе правилно решение и ще уважи нашата жалба, както и останалите подадени“, коментира още в деня на решението председателят на БСП – Варна, Борислав Гуцанов.
По информация на „Народно дело Седмицата“, върховните магистрати са приели, че предходната инстанция – Административен съд – Варна, не е имала право да се произнесе по отношение на оспорените протоколи от секционни комисии само на база графологична експертиза на подписите. Според решението на ВАС е трябвало да се извършат допълнителни проверки дали подписите в протоколите съвпадат с посочения ред на имената, да се назначи нова експертиза, както и преброяване на бюлетините в една от посочените като неизрядни изборни секции.
Сега предстои Административен съд – Варна, отново да насрочи съдебно заседание по казуса. Дали ще се стигне до касиране на избора и обявяване на настоящия Общински съвет за нелегитимно избран, тепърва ще се решава.