След ремонта на тръбата през лятото: Изтичането на фекални води в езерото се повтори

Драмата с изливането на фекални води във Варненското езеро, която беше един от най-сериозните гафове в управлението на града миналата година, се повтори. Това стана ясно от съобщение на Община Варна, което беше изпратено до медиите на 25 януари. В него се казваше, че фирмата „Хидроремонт ИГ“ ООД е изпратила уведомление до мастната адмив, че при оглед на новата тръба в езерото е констатирано прегъване, което води до намаляване на сечението ѝ, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. Не се съобщаваше обаче какви количества изтичат.

„По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата. От „Хидроремонт ИГ“ ООД заявяват готовност при благоприятни метеорологични условия да извършат необходимия ремонт на тръбопровода за своя сметка в рамките на 2 работни дни. Община Варна е уведомила за случая РИОСВ – Варна, „ВиК- Варна“, Областна управа – Варна“, предадоха от кметския пресцентър.

От съобщението става ясно, че за пръв път нередност с тръбопровода е регистрирана от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., когато са констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“.

От община Варна допълниха: „Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото – на 25-30 метра западно от бъдещата траншея.“

Гафовете на местното управление във Варна изглежда достигнаха връхна точка с новото спуквана на тръбата в езерото и фактът, че 10 дена местната власт крие умишлено информацията от обществото. Това накара екоминистърът Емил Димитров да изригне ядосан в ефира на БНТ заради новата авария.

„10 дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа“, зяви Ревизоро. Екоминистърът обвини за това директора на ВиК – Варна – Валентин Вълканов.

Маждувременно беше извършена е съвместна проверка на място, взети са водни проби, чиито резултати показаха съответствие на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежни морски и преходни води. Така РЗИ обяви, че течът не крие риск за здравето.

На 29.01.2021 г., екип от „Хидроремонт – ИГ“ ООД започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на временния тръбопровод във Варненското езеро за своя сметка.

Община Варна пък реши да отговори на обвиненията на министър Емил Димитров като представи хронологията на събитията. Администрацията отново подчерта, че е била от „ВиК- Варна“ на 15.01.2021 г., за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“. Ето как продължават събитията според местната власт: „Същия ден Община Варна разпореди на фирма „Хидроремонт – ИГ“ ООД да направи проверка на съоръжението, за да се установи причината за проблема. Тръбопроводът е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото – на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. От „Хидроремонт – ИГ“ ООД са извършили подводен оглед на временния водопровод в продължение на няколко дни. На 25.01.2021 г. в Община Варна бе получено уведомление от фирмата, че е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й, налична пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. Веднага бяха информирани всички институции, имащи отношение по проблема, както и средствата за масова информация.

На 26.01.2021 година от РЗИ – Варна са извършили пробонабиране и изследване на микробиологичните показатели на водите край южния плаж и плаж Аспарухово. Данните на РЗИ сочат, че резултатите съответстват на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежните морски и преходни води“.