След расистка атака: Ромски лидери признаха, че вече се страхуват от образа на Левски

Веселин Златков

В България трябва да има закон, който на наказва използването на имената и образите на Левски и Ботев, както и на националните ни символи за проповядване на расизъм и на етническа и религиозна омраза. Това заяви във  Варна лидерът на неправителствена организация, работеща с роми, Николай Николов. „Ромите вече се страхуват, когато видят млади мъже с фланелки с образа на Левски или българското знаме“, коментира той на пресконференция заедно с други представители на ромската общност във Варна и общинската съветничка Надя Георгиева (ГЕРБ).
Поводът за пресконференцията е грозна сцена, разиграла се в центъра на града в нощта срещу понеделник. Тогава шестима младежи, трима от които роми, заедно с момичета се разхождат по пешеходната зона до хотел „Черно море“, когато са нападнати от около 20 младежи. Групата на нападателите първо започнала да ги обижда на расова основа, след това почнали да бият младите роми. Те не отвърнали на ударите и докато върху приятелите му се сипели удари, единият от тях успял да повика полиция.
Самите пострадали не пожелаха да говорят на срещата с медиите. Един от тях обаче показа пред обективите подутото си при побоя око. Николай Николов разказа, че нападателите са имали палки, електрошокови устройства, които държали допрени до гърдите на момичетата, както и ножове, които по-късно били намерени от полицията. При пристигане на органите на реда от 20-те нападатели били арестувани трима, които потърпевшите посочили като най-агресивни.

7 - Romi1
Ромите признаха, че след случая в общността им има определен страх. Управителка на център за настаняване на деца и младежи добави, че той се прехвърля и на социалните работници, които отговарят за тях. Във въпросния център има тийнейджъри от ромски произход, които имат право да го напускат свободно и така са заплашени от расистки атаки.
Общинският съветник от ГЕРБ Надя Георгиева заяви, че общината трябва да предприеме по-сериозни мерки за сигурност. Тя първо обяви, че изразява своята гражданска позиция, но после пое ангажимент от името на община Варна проблемът да бъде обсъден със зам.-кмета по сигурността Тодор Иванов и в комисията по обществен ред и сигурност на Общински съвет – Варна. Какво конкретно може да направи местната власт, за да няма повече инциденти, така и не стана ясно.
Расистката атака, за която не е ясно дали са повдигнати обвинения на задържаните за  24 часа нападатели, буди притеснения и по отношение на  статута на Варна на Европейска младежка столица през 2017-а. Представителите на НПО не скриха, че са притеснени, че част от гостите догодина ще имат по-тъмен цвят на кожата и това може да провокира обиди и атаки спрямо тях. Организациите не пропуснаха да отбележат, че по принцип работят много добре с дирекциите по превенции и по образование и младежки дейности в общината. Те обаче добавиха, че са необходими повече средства за повече проекти, което да намали нивото на разделение в обществото.