След първото пресяване за Европейска младежка столица: Четири проекта ще бъдат финансирани по направление ИННО Варна

 

Проектът „Проектиране, създаване и декориране на креативно пространство за млади хора” събра най-много гласове от журито по време на творческия маратон, който се проведе от 3 до 5 март във Варна. Събитието, което е заложено в програмата на сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” се проведе в рамките на представянето на проектите за Таляна по направление Проект за милиони ИННО Варна.


Творческият маратон Таляна имаше за цел да подпомогне екипите, подали проектните си предложения, да дооформят идеята си и да я направят с уникален ефект върху културата и обществото на града, съобщават от пресцентъра на сдружение ЕМС.
През трите дни видеата от презентациите бяха качени във фейсбук страницата на сдружението и гражданите също можеха да имат директна връзка -чрез коментари и харесвания на отделните проектни предложения.
Творческите идеи бяха подпомогнати от осем ментори, които даваха своите съвети в различните направления. Това бяха Явор Панев и Мартин Христов – архитекти, Венци Куцаров – актьор, Александър Николов – режисьор, Славена Болова – психолог, Димитър Димитров – предприемач и Николай Миланов – дизайн и реклама.
Сред първите проекти в класацията са още „Опит за гнездене“ – Творческа работилница, РЕ-Анимирай площада!” и„Галерия на открито” – Talyana street art fest.
Останалите проекти – „Звуци от Таляна”, „Корабът на знанието”, „Разприказки”и „Аз съм до теб – Чуй ме”, могат да се включат във втората сесия, която фонд „Култура” обяви на 1-ви март. Тя е за набиране на предложения, които ще се реализират в периода 1 юли – 30 ноември. Срокът за кандидатстване е 20 март.
ИННО Варна е пилотен проект на Община Варна, разработен в рамките на Европейска младежка столица 2017 с цел да се подобри имиджа на града и да се повиши привлекателността и търговската динамика в района на Таляна чрез творчески решения по темите: архитектурна среда, градски дизайн, предприемачество, уеб апликация, гурме, улично изкуство (рисунка/графити).