След политическо решение на ГЕРБ: Варна връща акциите на Пловдивския панаир

 

Още в първия работен ден на новата работна седмица Общински съвет – Варна, се събира, за да гласува спуснатото отгоре партийно решение на ГЕРБ за разваляне на сделката, с които морската община придоби 29 % от Пловдивския панаир. Това е лоша новина за Варна, защото затваря вратата за евентуална бъдеща сделка с бизнесмена Георги Гергов, с което местната власт да придобие прословутата Дупка в центъра и да я облагороди като музей на открито.
Това е третата поред спешна сесия на общинския съвет, при която местният парламент се събира само за 1-2 спешни решения. Докато обаче предишните бяха свързани с определени срокове по закон, заради които общината можеше да претърпи загуби, този път бързането е само и само да се изпълни светкавично „партийната повеля“ на Бойко Борисов.
Другата точка в дневния ред на сесията е от името на Хуманитарната гимназия да отпадне определението „национална“. Така Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ ще бъде преобразувана в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства. Промяната идва на фона на протестите на ученици, учители и родители за запазването на професионален профил „танцьор“ в училището. Приемът за него първоначално не беше одобрен от Регионалното управление на образованието. В крайна сметка професионалният профил ще бъде запазен след намеса на служебния министър на образованието Николай Денков.