След „интеграцията“ на транспорта: Няма автобус за ученици, но ще пуснат редовен до гробища

Общинската фирма „Градски транспорт“, която е монополист в обществените превози на пътници във Варна, няма възможност да извозва в адекватно време 40 ученици от Константиново, но пък може да коригира графика си така, че до гробището във „Виница“ да  ходи автобус на половин час. Това се разбра от дебатите в комисията по транспорт към местния парламент на морския град.
Проблемът на кметство Константиново е, че сутрин автобусът, с който пътуват децата за  училище, идва в 5,50 ч. и те пристигат повече от час преди началото на часовете. Затова от  общинския превозвач монополист се иска да промени разписанието. Шефът на „Градски транспорт“ Злати Златев обаче заяви, че ранният час е заради други редовни пътници, които трябвало да стигнат за работа до Терапията. Варненската общинска транспортна фирма нямало да променя разписанието си, а с помощта на областния управител Стоян Пасев ще се търси вариант автобуси от Девня да минават през Константиново, за да откарат децата до училищата им във Варна. Това ще носи загуби на фирмата, но друг начин няма, обясни Златев пред съветниците от транспортната комисия.
Веднага след това на заседанието й стана ясно, че общинският монополист във вече „интегрирания“ с европейски средства градски транспорт на Варна може да коригира графика на линията си 29, за да има редовен превоз до новите гробища във „Виница“. Макар че това ще стане едва с влизане на новата схема на градския транспорт, която се чака от години, автобуси ще минават от там на половин час. Искането за по-удобен транспорт до гробищата е от друга общинска фирма – „Обреди“. Общинските съветници обещаха да помислят и как да направят и обръщач до мястото за вечен покой.