След изразени притеснения за здравината му: АПИ назначи нова експертиза на Аспарухов мост

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще възложи изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена през следващата седмица с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„АПИ предприема тази стъпка за успокоение на обществеността и гражданите, които преминават редовно по съоръжението, след последните опити да се внуши, че то е опасно“ подчертаха от агенцията.

Решението за тази „успокоителна“ експертиза дойде след като варненският общински съветник от БСП Мартин Златев пусна във Фейсбук видео, заснето на 46 метра височина под пътното платно на Аспарухов мост. На него се виждат напукани бетонни елементи от конструкцията на съоръжението. Според Златев, нуждата от спешен ремонт на тези носещи елементи е очевидна. Ето какво написа той по повод на видяното на моста:„Това е актуланото състояние на 44 годишния Аспарухов мост. Днес се откъсна и поставената метална плочат над фугат точно над мястото където се намирам. Ако АПИ, областния управител Пасев и кмета Портних не се самосезират и не вземат мерки за спешен ремонт нищо добро не ни чака. Тука предизборните обещания за 35 милионния ремонт не вършат вече работа.Необходими са действия.“

Марин Добрев, инженер, участвал в строителството и проектирането на Аспаруховия мост преди повече от 40 г., е категоричен, че има нужда от спешен ремонт, пише „Актуално“.

„Рамката е силно увредена, което е много тревожно. Тревожно е и състоянието на ролковите лагери, които не са почиствани и гресирани. Не са промазвани и водещи въжета. Необходим е спешен, авариен ремонт, защото за Аспаруховия мост няма друг маршрут. Спешно трябва да се провери състоянието на моста, защото от 1976 г. никой не се е качвал да го обследва“, каза той.

Граждани, живеещи в района се притесняват, че може да се стигне до трагедия като тази в Генуа, заради неподдържаната 40 години конструкция. Според АПИ няма нищо тревожно, защото всички дефекти, показани в клипа са повърхностни и няма нарушения по самата конструкция. Пред BTV инж. Иван Досев от УС на АПИ коментира: „Може би за обикновените хора това състояние изглеждат опасно, но това, което се вижда на клипа са повърхностни пукнатини на бетоновото покритие. Мостът е здрав“.

;По думите на Досев той е „абсолютно безопасен“, а „конструкцията е здрава и годна“. Изследване на експерти от АПИ през 2019г. е доказало това. Щом и господинът, който снима клипа е на моста, значи той е безопасен, каза още той.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Той е основна връзка на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около 7,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ, припомниха от агенцията.

От АПИ отчетоха също, че на всички ремонтирани съоръжения е подменена хидроизолацията, монтирани са нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация.

Инвестираните средства в ремонта на пътните връзки от и за кв. „Аспарухово“ са над 480 хил. лв. Дейностите включват полагане на нова асфалтова настилка, подмяна на бетоновите бордюри, ремонт на облицовани окопи, профилиране и попълване на банкети, почистване на тръбен водосток, нова хоризонтална маркировка пътни знаци и ограничителните системи за пътища.