Скандал тресе община Варна: КТ „Подкрепа“ иска оставката на районния кмет на „Аспарухово“

Веселин Златков

Структурата на КТ „Подкрепа“ във Варна настоява г-жа Калина Белмезова (ГЕРБ) незабавно да подаде оставка като кмет на район „Аспарухово“. Това заявиха от ръководството на синдиката в града. Причината за искането е грубото нарушаването на конституционното право на общинските служители от района да членуват в синдикат, както и преследването на членовете на „Подкрепа“, които единствени имат организация в администрацията на „Аспарухово“.
От местното ръководство на синдиката обясниха, че проблемите им с кметовете на „Аспарухово“ не са от вчера. Такива е имало и с предшественика на  Белмезова, Йордан Николов, при чието управление е създадена структурата.
Това, което доведе до искането на оставката й, са скорошно изказване на кмета пред служителите, че „такова животно като синдикат не може да има в район „Аспарухово“. Калина Белмезова допълнила също, че членовете на „Подкрепа“ ще бъдат „стриктно и зорко следени до дупка“. Информацията за скандалните заплахи беше изнесена на последната сесия на Общински съвет – Варна, от съветничката от БСП Милена Георгиева, която преди време е била шеф на синдикалната структура в администрацията на „Аспарухово“.

23 - Sindikat 2
Проблеми с други районни кметства, както и с администрацията на кмета Иван Портних  няма, заяви лидерът на „Подкрепа“ във Варна инж. Васил Василев. Неговият заместник  Стойко Атанасов пък обясни, че сблъсъкът на синдиката е по-скоро със зам.-кмета на района, бившия депутат от НДСВ и „Новото време“ Радослав Коев.
От ръководството на синдиката коментираха, че имат впечатление, че в много отношения по-скоро той управлява района, а не самите кметове. „Като гледа човек поведението му, много лесно може да се обърка кой е кметът на „Аспарухово“, коментира Мирослав Димитров от „Подкрепа“.
Истинската причина за конфликта със синдиката са поставените от него въпроси защо новоназначени и необучени хора получават двойни заплати, сравнени с тези на по-стари служители в кметството. От „Подкрепа“ поискали и проверка дали в администрацията има хора, назначени за директори без необходимите конкурс, образователен ценз и професионален опит, както и има ли служители, които получават заплати, без да идват на работа. Предишният кмет на района се опитал да отклони отговора, като последвал сигнал до Инспекцията по труда – Варна. Там обаче не взели мерки, след което се стигнало до писмо до Главната инспекция, която пък наказала отговорния варненски инспектор.
В опитите си да накаже служители заради синдикална дейност, Калина Белмезова санкционирала една представителка на администрацията за това, че нахранила бездомно куче на паркинга пред кметството. Храненето на животни, както и оставянето на храна за птици на прозорците се оказва забранено на служителите на район „Аспарухово“ с разпоредба от вътрешния правилник за работата им.