Скандал за звания: Общинският съвет помрачи славата на почетното гражданство

Веселин Златков

Жесток скандал около номинациите за почетни граждани на Варна се разрази на сесията на Общински съвет – Варна, миналата седмица. Конфликтът се получи заради две от предложенията за отличаване – на треньора по борба Керан Михалев и на известната тъкачка от годините на социализма Маруся Тодорова. Първо беше атакувана номинацията на Тодорова от страна на граждани, според които не е правилно герой на социалистическия труд от времето на НРБ да бъде удостояван с почетно гражданство в днешна демократична България. Недоволните подчертаха, че не са против нейните личностни качества и трудолюбие, но не харесват ценностите на системата, с която се свързва името й.

6 - Skandal 1
Лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов възрази срещу този довод. „През 2016-а е време българите да спрат да се делят”, заяви той и допълни, че никой не избира времето, в което да се роди, но това не му пречи да прояви достойнствата си. Доминираният от ГЕРБ общински съвет на Варна обаче не взе думите му под внимание и отхвърли номинацията на Маруся Тодорова.
Още по-голям скандал се получи при номинацията на състезателя и треньора по борба Керан Михалев. „Как бай Керан ще е почетен гражданин?! Че ние на този човек едно време плащахме рекет!”, заяви от трибуната представителят на десницата Григор Григоров. Думите му силно смутиха съветниците от ГЕРБ, а председателят на съвета Тодор Балабанов го предупреди, че може да носи отговорност за думите си.
В защита на кандидатурата се изказа говорителката на групата на ГЕРБ Марица Гърдева, която очевидно беше възмутена, че забележките се изказват на самото заседание, а не преди това.
„Г-жо Матросова, о, пардон, Гърдева, Вие от колко време живеете във Варна?”, попита в отговор Григор Григоров. Това съвсем нажежи обстановката в зала „Пленарна” на общината. В крайна сметка при гласуването бяха отхвърлени предложенията Маруся Тодорова и Керан Михалев да бъдат удостоени със звание „Почетен гражданин на Варна”, което традиционно се връчва на личности на града по повод празника му – 15 август.