Силна лятна буря предизвика куп проблеми в града

Екип на „Народно дело Седмицата“

Проливните летни дъждове не са извънредно събитие във Варна и за съжаление все още предизвикват проблеми с инфраструктурата. Това за пореден път се видя при бурята, която се стовари над града в началото на миналата седмица. Този път за щастие нямаше нито пострадали хора, нито разрушения. Въпреки това кризисната ситуация беше налице.

 
Трябва да отбележим обаче, че този път институциите положиха усилия предварително да бъдат избегнати част от проблемите, които предизвиква силният вятър, придружен със силен валеж. След като прогнозата на метеоролозите беше обявена и прозвучаха първите предупреждения гражданите да затворят прозорците и да приберат саксиите от балконите, екипи се постараха бързо да премахнат някои от по-опасните клони, които застрашаваха да прекъснат захранването на тролеите.

 
Наводнени улици и булеварди имаше и този път. Не се размина и без паднали от бурята дървета. Огромно дърво падна на улица „Ген. Столипин“, сигнализира наш читател още по време на пороя. Улицата е била напълно непроходима, но за кратко. „Много бързо дойдоха от „Гражданска защита“ или пожарникари, не разбрахме, но веднага махнаха дървото“, сигнализира наша читателка, която изпрати и снимки. Подлезите на ул. „Шипка“, на квартал „Левски“ и още места във Варна се наводниха. Закъсали коли има не на едно място в града. Клипове на поройни реки по главните булеварди се разпространяваха бързо във фейсбук.
Не закъсняха и сигнали за отворени шахти със стърчащи капаци и много изгубени регистрационни табели. Може би все пак силният вятър, който дойде след дъжда, се оказа късмет за града, който изсъхна сравнително бързо и само на най-дълбоките дупки в асфалта и тротоарите останаха локви и на следващия ден.