Сериозен интерес към маратона „Варна 2016“

Трима кенийци вече дадоха заявка за участие в надпреварата

Сериозен интерес има към лекоатлетическия маратон „Варна 2016“. Състезанието е  включено в програмата на Българската федерация по лека атлетика и са поканени всички лекоатлетически клубове от страната. Записването става на страницата marathonvarna42km.com.
Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, 16,8 км и 8,4 км, което е предпоставка да се включат всички любители на бяганията в България. Всеки участник ще получи и рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 16.8 км, 8.4 км ще получат и медал за участие като спомен от събитието.

29_3
Трасето преминава през централната градска част и Морската градина на град Варна. Маратон Варна на 15 май е първият от веригата маратони под егидата на министъра на спорта Красен Кралев. На старт финала организаторите са подготвили много изненади и предизвикателства за всички зрители и участници.
Трима кенийци вече дадоха заявки за маратон „Варна 2016“, а организаторите обещават спортен празник за целия град. Световният вицешампион в ултрамаратона на 50 км от миналата година кениецът Арнолд Киптаои Кибет даде заявка, а заедно с него ще бягат още двама атлети от Кения, което гарантира старт от най-висока класа. Роденият през 1982 година Чарз Майна е с личен рекорд от 2:13:13 часа и преди да дойде във Варна, ще се пусне в маратона в Хановер на 10 април. Сънародникът му Амоз Тироп Матуи има второ време на маратона в Букурещ през 2014-а, а най-доброто му лично постижение е 2.09:35.
Организаторите очакват още отлични състезатели и се надяват да имат участници и с по-добри времена. От маратон „Варна 2016“ съобщават, че записването ще е отворено до самия старт на 15 март, а таксата може да бъде платена при получаване на стартовите номера в информационните центрове пред Фестивалния и конгресен център на входа на Морската градина.
Маратон „Варна“ се организира за първи път в историята и е част от верига състезания, които ще се проведат под мотото „Бягането – начин на живот“. Освен надпреварата в морската столица тя включва старта в Стара Загора на 25 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за балканско първенство, което се случва за първи път в историята на софийския маратон.
Организаторите са осигурили рекорден награден фонд за всяка от трите надпревари от по 49 000 лв. Победителите при мъжете и при жените ще получат минимум по 8000 лв. Наред с това има и една супер премия: този, който запише победи и в трите маратона през годината, ще получи бонус от 20 000 лв.

Информация за състезателния ден

29_2

В деня на състезанието своите номера могат да получат само участниците в масовият старт 2 км и 8,4 км на мястото на старт – финала на маратона (пл. „Независимост“, до Варненската опера), където ще бъде изграден информационен център с работно време 6,30-9 часа. Стартови номера за дистанции 42 км и 16,8 км няма да бъдат раздавани в деня на състезанието.
Близо до старт финала ще бъдат построени палатки за преобличане и съхраняване дрехите на участниците в Маратон Варна 2016. Приемат се само чанти и ранички със стикер, даден от организаторите при получаването на стартовите номера. Организаторите не носят отговорност за оставени скъпи предмети и бижута.
Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт финала, по изисквания на ИААФ и БФЛА.
Времето на участниците в дистанциите 8.4 км, 16.8 км и 42 км ще бъде измерено с електронна система, като всички състезатели ще бъдат снабдени с чипове на стартовите номера. Номерата трябва да бъдат сложени на гърдите на видимо място, без да бъдат прегъвани или закривани от връхни дрехи, забранено е чиповете да се отстраняват или да се повреждат. При неспазване на горните правила може да доведе до дисквалификация на участника.
Организационният комитет си запазва правото да променя във всеки един момент част от посочените по-горе регламенти, ако се налага и е необходимо.
При евентуална промяна по отношение на услугите, мястото и графиците информацията ще бъде публикувана в уебсайта на маратон Варна 2016 г.